Minister lanceert DutchID-app voor controle identiteitsbewijzen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) lanceerde vandaag de applicatie DutchID. Daarmee zijn de echtheidskenmerken van de nieuwe identiteitsbewijzen voor het grote publiek, private instellingen, overheden en eerstelijnscontroleurs te controleren.

Minister Plasterk lanceert de app DutchID met een presentatie

Dankzij de toegankelijke app weten mensen beter waar ze op moeten letten bij het controleren van identiteitsbewijzen. Zo voel je op je tablet of smartphone het reliëf en vergelijk je die zodoende met het echte reliëf dat aan de linker- en rechterkant van je identiteitsbewijs zit. Door je apparaat te kantelen of tegen het licht te houden zie je waar een echt identiteitsbewijs aan moet voldoen. En met behulp van de lichtknop bekijk je het ultraviolette kenmerk.

Internationale primeur

Nederland is het eerste land dat een dergelijke app ontwikkeld heeft. Verschillende landen hebben zich gemeld om het concept over te nemen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Singapore.

Gratis beschikbaar

DutchID is vanaf vandaag gratis te downloaden bij Apple iTunes en Google Playstore. De app is geschikt voor zowel tablet als smartphone. De applicatie is ontwikkeld door het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met Ordina en Clockwork.