Dutch Blockchain Hackathon: idee voor nieuwe digitale identiteitsservice voor vluchtelingen

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari 2017 vond in The Big Building in Groningen de Dutch Blockchain Hackathon plaats. Als sponsor voor het thema ‘identity’ draagt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) bij aan de ontwikkeling van een digitale identiteitsservice.

Met meer dan 350 deelnemers uit 10 landen was de Dutch Blockchain Hackathon de grootste hackathon met betrekking tot blockchain tot nu toe. Tijdens een hackathon bedenken teams creatieve oplossingen binnen een vastgestelde tijd. In 3 dagen hebben 55 teams gewerkt aan prototypes voor nieuwe, baanbrekende toepassingen van de blockchain-technologie, waarmee de samenleving slimmer kan worden georganiseerd.

Resultaten thema ‘identity’

Verschillende teams hebben tijdens de hackathon gebouwd aan een identiteitsservice gekoppeld aan biometrie, een verzameling van technieken om lichaamskenmerken van een persoon te meten en vast te stellen. De beste blockchaintoepassing kwam van het team Refugee E-dentity.

Het winnende team lanceerde een platform waar vluchtelingen hun eigen digitale identiteit op zouden kunnen bouwen. Een profiel waar zij de controle over zouden hebben en waarvan zij zouden kunnen beslissen wie er toegang krijgt tot hun gegevens. Met deze nieuwe digitale identiteit zouden vluchtelingen op een makkelijke manier zonder formele documenten aan de lokale autoriteiten kunnen laten zien wie zij zijn. Ook zouden zij via het platform een noodsignaal kunnen uitzenden, hun familieleden opsporen en op een makkelijke manier kunnen laten zien over welke vaardigheden zij beschikken. Dit laatste om beter te kunnen integreren in de maatschappij.

Ontwikkeling digitale identiteitsservice

RvIG zal het winnende resultaat als voorbeeld gebruiken richting overheidspartijen om duidelijk te maken wat blockchain inhoudt. Daarnaast zal aan deze partijen gevraagd worden deel te nemen in de volgende stap, het ontwikkelen van een identiteitsservice door middel van blockchain-technologie die door een breed publiek gebruikt kan worden.  

Meer informatie

Meer informatie over de Dutch blockchain hackathon en een interview met het winnende team kunt u vinden op de website van het evenement.