UPDATE: Bericht voor gemeenten n.a.v. malware-uitbraak

UPDATE 16 mei 2017: Na analyse gisteren is een patch ontwikkeld, die vannacht verstuurd en uitgerold is waarmee de kwetsbaarheid naar het RAAS en het werkstation verholpen is. Hiermee is het risico van besmetting met de ransomware niet meer mogelijk.

Bericht 15 mei 2017

Zoals u vanuit de media heeft vernomen, is er een wereldwijde malware-uitbraak (WannaCry). Deze ransomware versleutelt bestanden en probeert zich via een gat in Windows software over het netwerk te verspreiden.

Identiteit en diensten wordt hier door gemeenten momenteel veel over gebeld. Zij hebben ons verzocht om u te vragen alleen contact op te nemen met Identiteit en Diensten als u constateert dat het RAAS niet meer werkt.

Hoewel dit voor zover bekend nog niet bij een gemeente is voorgekomen dat een RAAS niet meer functioneert, is Identiteit en Diensten bezig met een nadere analyse. We zullen u zo snel mogelijk nader informeren.

Let op: Identiteit en Diensten accepteert op dit moment geen e-mail met bijlagen (als maatregel tegen de malware).