RvIG realiseert het BRPk!

Om Nederlandse overheidsdiensten te ondersteunen bij het bieden van diensten conform de eIDAS-verordening heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) het BRPk ontwikkeld (BRP Koppelpunt). Door het BRPk te realiseren ontsluit RvIG op een veilige manier het Nederlandse burgerservicenummer (BSN) voor publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak. Hierdoor kunnen zij digitaal diensten verlenen aan Europese burgers.

Met het BRPk zorgt RvIG ervoor dat houders van een Europees erkend inlogmiddel bij deze organisaties kunnen inloggen, als daar een BSN voor nodig is. RvIG maakt hiervoor gebruik van een geavanceerde zoekfunctionaliteit, zodat met een grote mate van zekerheid het bij de houder behorende BSN kan worden gevonden. Dit bespaart deze organisaties, die het BSN als voorwaarde hanteren voor digitale dienstverlening, de inspanning om een eigen systeem te bouwen. Daarnaast wordt de kans op het vinden van het juiste BSN groter.

Dankzij het BRPk kunnen publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak efficiënter hun dienstverlening conform de eIDAS-verordening aan burgers aanbieden. Ook wordt de privacy van de burger optimaal gewaarborgd en geeft RvIG invulling aan het kabinetsbeleid dat Europese burgers en bedrijven digitaal toegang moeten kunnen krijgen tot Nederlandse overheidsdiensten.

Het BRPk is één van de voorzieningen die de Nederlandse overheid heeft gerealiseerd om aan de Europese verordening te voldoen. Meer informatie vindt u terug in het online magazine over eIDAS.