Brexit en de Basisregistratie Personen (BRP)

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020. Uiteindelijk zal de Brexit voor veel Britse burgers die in Nederland wonen gevolgen hebben. RvIG heeft zich voorbereid op de Brexit en de mogelijke gevolgen hiervan op de verblijfstitels in de BRP. Lees ook het eerder gepubliceerde nieuwsbericht van 13 maart 2019.

Vanaf 1 februari 2020 geldt er een overgangsfase van het vertrek van het VK uit de EU, deze duurt tot en met 31 december 2020. Gedurende deze overgangsperiode en daarna zullen er géén nieuwe verblijfstitels geïntroduceerd worden in de BRP voor Britse burgers in Nederland. Er wordt gebruik gemaakt van al bestaande verblijfstitels. Dit komt doordat de rechten die de in Nederland wonende Britse burgers krijgen, gelijk zijn aan die van EU-burgers. Britse burgers die na de overgangsperiode naar Nederland komen, krijgen een (al bestaande) verblijfstitel als vreemdeling van buiten de EU.

Een aantal verblijfstitels van Britse burgers heeft in de BRP een einddatum van 1 juli 2020 of 31 januari 2021 gekregen. Deze einddatum was nodig voor een mogelijke ‘no deal Brexit’. Er zal geen wijziging van de verblijfstitel plaatsvinden op deze datum nu er geen ‘no deal’ is. De reeds geregistreerde verblijfstitel zal gehandhaafd worden, zonder einddatum.

Heeft u vragen over de mogelijke gevolgen van Brexit en de gegevensvertrekking uit de BRP? Stel uw vraag aan de Frontoffice RvIG door middel van een e-mail naar info@rvig.nl.