Oproep: Vrijwilligers gezocht uit Burgerzakenland voor de Expertgroep BCM

RvIG is op zoek naar enthousiaste deskundigen uit Burgerzakenland met passie voor de kwaliteit van de BRP.

De Expertgroep BCM (Bestandscontrole Module) bestaat uit zes gemeenteleden en twee vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). De Expertgroep ondersteunt gemeenten om de kwaliteit van de Basisregistratie Personen (BRP) te verhogen en zijn  ambassadeurs voor de datakwaliteit van de BRP.

De Expertgroep is betrokken bij het in productie nemen en testen van nieuwe controles in de BCM. Voordat nieuwe controles in de Kwaliteitsmonitor over het land worden verspreid, worden de resultaten door de betrokken gemeenten getest. Zo worden onverwachte uitkomsten voorkomen en wordt de beschrijving getoetst op duidelijkheid en volledigheid.  

Daarnaast is de Expertgroep BCM vooral bezig om de foutcontroles uit de BCM per thema verder uit te werken voor de gemeenten zodat zij de bevindingen makkelijker kunnen oplossen. Het eerste thema waar de Expertgroep zich op heeft gericht is ‘categorie 04 Nationaliteit’. De ondersteuning vindt plaats met een FAQ over deze categorie en het geven van workshops op locatie bij gemeenten.

In 2021 richt de Expertgroep BCM zich op het ontwikkelen van het nieuwe thema ‘gerelateerden’. Ook voor dit thema wordt een FAQ en een workshop ontwikkeld, waarbij de Expertgroep jouw expertise heel goed kan gebruiken.

Hoeveel tijd kost het?

De Expertgroep vergadert maximaal zes keer per jaar, twee uur per keer.
We streven ernaar om 15 keer per jaar een workshop in het land te geven. Deze worden zoveel mogelijk over alle leden verdeeld. Daarnaast is er per mail regelmatig contact over bijvoorbeeld nieuwe BCM-controles, een nieuwe FAQ en inhoudelijke voorbereiding van de workshops. Houd er rekening mee dat je hier gemiddeld een aantal uren per week aan kwijt bent.

Wat levert het jou op?

Naast het opdoen van steeds meer inhoudelijke kennis, wordt je netwerk vergroot omdat je in contact bent met andere gemeenten en RvIG. Daar doe je ook je voordeel mee binnen je eigen gemeente.

Staat de kwaliteit van de BRP bij jou hoog in het vaandel en wil je jouw kennis en enthousiasme graag inzetten om collega’s te motiveren om met de kwaliteit van de BRP aan de slag te gaan, stuur dan vóór 31 mei a.s. jouw CV met motivatie naar: Laura.Klooker@rvig.nl.
Is jouw interesse gewekt maar heb je nog vragen, mail dan naar: Jeanneke.Brakeboer@rvig.nl.