Acties en aandachtspunten gemeenten en afnemers vanwege gemeentelijke herindeling januari 2021

Per 1 januari 2021 vinden er twee gemeentelijke herindelingen plaats: 

1. De gemeenten Appingedam (0003), Delfzijl (0010) en Loppersum (0024) gaan op in de nieuwe gemeente Eemsdelta (1979). 

2. Tevens vindt er een splitsing plaats van de gemeente Haaren (0788) waarbij de vier kernen worden ondergebracht bij de gemeenten Boxtel (0757), Oisterwijk (0824), Tilburg (0855) en Vught (0865). De gemeente Haaren houdt op te bestaan en de gemeente Oisterwijk is de rechtsopvolger.

Er worden in totaal 4 gemeenten opgeheven en er ontstaat 1 nieuwe gemeente. Het totaal aantal gemeenten wordt hierdoor met 3 teruggebracht, van 355 naar 352.
 

Wat doen gemeenten en afnemers?

RvIG vraagt gemeenten en afnemers in verband met de herindeling aandacht voor de volgende punten:

  1. Wijzigingen in de landelijke tabellen vóór 1 januari 2021 doorvoeren.
  2. Zorgen dat Tabel 33 (Gemeententabel) op orde is.
  3. Grote acties GBA-V via het GBA-netwerk in de periode van 1 tot en met 8 januari 2021 vermijden.

1. Wijzigingen landelijke tabellen doorvoeren

Vanwege deze herindeling zijn er op 25 november jl. tabelberichten (Dt01 en Dw01) verstuurd via het GBA-berichtenverkeer. Wij vragen gemeenten en afnemers om de wijzigingen in de tabellen vóór 1 januari 2021 te verwerken. Afnemers die geen aansluiting hebben op het GBA-berichtenverkeer vragen wij om de wijzigingen zelf door te voeren in hun applicatie. De wijzigingen staan vanaf 1 december 2020 op de website van RvIG: http://publicaties.rvig.nl/

2. Gemeententabel op orde

Als Tabel 33 (Gemeententabel) niet tijdig op orde is, zal het Verzend- en Ontvangststation Afnemers (VOA) de verstrekkingsberichten over de nieuw ontstane gemeente afkeuren met een Pf03-bericht. Ook afnemers die via webservices werken, zullen in die situaties Pf03-berichten sturen. Hierdoor ontstaan er fouten in uw administratie. Wij verzoeken u dan ook met klem om de wijzigingen in deze tabel op tijd door te voeren.

3. Vermijd grote acties GBA-V tussen 1 en 8 januari 2021

Als gevolg van de gemeentelijke herindelingen wordt er van 1 tot en met 8 januari 2021 een groot aantal synchronisatieberichten en verstrekkingsberichten verstuurd via het GBA-netwerk. Wij vragen afnemers daarom om in 2021 pas vanaf 9 januari te starten met eventuele grote acties op de landelijke GBA-V via het GBA-netwerk zoals bijvoorbeeld het massaal plaatsen of verwijderen van afnemersindicaties of het bevragen van grote aantallen persoonslijsten binnen korte tijd, buiten uw gebruikelijke dagelijkse bevragingen.