Nederlandse identiteitskaart vernieuwd

Vanaf vanochtend 09.00 uur (Nederlandse tijd) kun je de vernieuwde Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Deze vernieuwde identiteitskaart bevat een chip met een inlogfunctie. Daardoor kun je binnenkort inloggen met je identiteitskaart bij de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds via DigiD.

Nederlandse identiteitskaart

Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties de zekerheid dat gegevens altijd met de juiste persoon worden gedeeld, daarvoor is de Nederlandse identiteitskaart verder ontwikkeld en voorzien van een chip.

Activeren inlogfunctie
Je ontvangt na het ophalen van de nieuwe identiteitskaart binnen enkele werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Met deze pincode kun je de inlogfunctie van de identiteitskaart activeren.

Deze aanpassingen betekenen niet dat je huidige identiteitskaart niet meer geldig is. Zodra jouw identiteitskaart verlengd moet worden en je een nieuwe kaart hebt aangevraagd dan ontvang je het nieuwe model.

Meer weten

Kijk voor meer informatie over inloggen met een identiteitskaart op www.digid.nl.

En lees de veelgestelde vragen en antwoorden.

Andere te verwachten wijzigingen identiteitskaart in 2021

Naar verwachting krijgt de Nederlandse identiteitskaart dit jaar nog een aantal (visuele) aanpassingen. Met de invoering van deze aanpassingen voldoet Nederland aan de Europese regelgeving, welke dit najaar van kracht wordt.