Update: Specifieke burgerservicenummers (BSN’s) geven foutmelding bij de salarisverwerking

Sinds eind 2020 zijn nummers in de reeks tussen 700 000 000 en 779 999 999 van burgerservicenummers (BSN’s) uitgegeven door RvIG. Uit deze reeks zijn nu BSN’s in gebruik bij personen die vervolgens bij hun werkgever geconfronteerd kunnen worden met foutmeldingen bij de salarisverwerking.

Deze foutmelding treedt alleen op als een softwareleverancier aanvullende controles ingebouwd heeft die deze specifieke nummers als een fout nummer zien, omdat ze buiten de reeksen vallen die in de, door de Belastingdienst, gegeven specificaties genoemd zijn.

Deze aanvullende controle verhindert momenteel het invoeren van geldige BSN’s door werkgevers, wat de betrokken personen onbedoeld schade toebrengt.

De softwareleverancier zijn gevraagd om na te gaan of zij in hun software controles hebben ingebouwd om BSN’s uit te sluiten die buiten een bepaalde reeks vallen. Als deze controles zijn ingebouwd dan moeten deze in hun geheel uit de softwareprogramma’s worden verwijderd. Dit met uitzondering van de controle op de elfproef, omdat de betreffende BSN’s voldoen aan deze elfproef en dus geldig zijn.

De softwareleveranciers zijn hierover geïnformeerd via e-mail en via de Ondersteuning Software Ontwikkelaars (OSWO) van de Belastingdienst