Nieuw model paspoort geïntroduceerd

Vanaf vanochtend 09.00 uur (Nederlandse tijd) kun je het nieuwe model van het nationale paspoort aanvragen.

Het nieuwe paspoortmodel bevat geen BSN meer op de voorkant van de houderpagina. Voortaan staat het BSN op de achterkant in leesbare cijfers en is deze verwerkt in een QR-code. Het BSN is verwijderd uit de machineleesbare strook en chip. Daarnaast zijn in het nieuwe model enkele echtheidskenmerken vernieuwd doorgevoerd. Deze vernieuwing is niet van toepassing op het noodpaspoort en laissez-passer.

Datapagina paspoort
©RvIG

Het huidige paspoort blijft geldig

De introductie van dit nieuwe model betekent niet dat het huidige paspoort niet meer geldig is. Na het verlengen of aanvragen van een paspoort ontvangt de aanvrager dit nieuwe model.

Invoering overige paspoortmodellen: gefaseerd tot einde kalenderjaar

De vernieuwde andere paspoortmodellen, zoals het vluchtelingenpaspoort, worden tot eind 2021 gefaseerd ingevoerd. De invoering heeft geen invloed op het kunnen aanvragen of uitgeven van de documenten.