Uitlezen chip op het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart binnenkort uitsluitend via PACE-protocol

Om aan de hoogste eisen van gegevensbeveiliging te voldoen is het binnenkort niet meer mogelijk om de chip op het Nederlands paspoort of identiteitskaart via het BAC-protocol (Basic Access Control) uit te lezen. Vanaf dat moment is het uitlezen van de chip alleen via het PACE-protocol (Password Authenticated Connection Establishment) mogelijk.

De wijziging gaat op de volgende momenten in:

  • Invoeringsdatum nationaal paspoort: naar alle waarschijnlijkheid in de tweede helft juli
  • Invoeringsdatum Nederlandse identiteitskaart en overige paspoortmodellen: 29 augustus 2022

De wijziging geldt voor alle Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten met een chip. De documenten zijn straks te herkennen aan een modelnummer eindigend op een 6 of hoger (zie onderstaande afbeelding). Dit nummer vind je op de achterzijde van de houderpagina van het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart. De uiterlijke kenmerken van de documenten wijzigen niet.

Beeld: ©RvIG

Controleer software inspectieapparatuur
De inspectieapparatuur, waarvan de software voldoet aan de huidige ICAO-standaard, leest de chip altijd als eerste via het PACE-protocol uit. Alleen als het uitlezen niet lukt via PACE, is BAC een alternatief om toegang te krijgen tot de gegevens in de chip van het document.

In de zomer van 2022 verdwijnt dit alternatief. Voldoet de software niet aan de ICAO-standaard, dan zijn er mogelijk aanpassingen in de software nodig, zodat gebruikers geen hinder ondervinden. Raadpleeg voor meer informatie de website van ICAO. Download de informatie onder  'Part 11: Security Mechanisms for MRTDs'.

Het is met de huidige documenten mogelijk om inspectieapparatuur te testen of de chip van het document via het PACE-protocol wordt uitgelezen.