Bestuur VNG verklaart Haal Centraal API-specificaties tot standaard

Het programma Haal Centraal is een samenwerking tussen VNG, VNG Realisatie, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), het Kadaster en de Kamer van Koophandel. Het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Haal Centraal API-specificaties op 30 mei tot standaard verklaard volgens het principe ‘pas-toe-of-leg-uit’. De standaard gaat in per 1 oktober 2022. Invoering van deze standaard vraagt actie van de gemeentelijke ICT-afdeling en de afdeling Inkoop.

Het programma Haal Centraal van de VNG kent al meerdere API’s voor verschillende basisadministraties. Een aantal daarvan is ook al gerealiseerd en beschikbaar voor gemeenten en andere afnemers. RvIG is verantwoordelijk voor de realisatie van de Haal Centraal BRP bevragen API. Binnen het programma Toekomst BRP is het initiatief Haal Centraal BRP bevragen API vastgesteld. Vanuit dat initiatief worden binnenkort de specificaties van de BRP bevragen API definitief gemaakt en wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor de implementatie van ‘onze’ API.

API-specificaties tot standaard verklaard per 1 oktober

Vanaf 1 oktober 2022 moeten gemeenten bij het toepassen van API's om gegevens op te halen, waar mogelijk de gestandaardiseerde API-specificaties gebruiken, of uitleggen waarom ze dat niet doen.

Wat moeten gemeenten doen?

Invoering van deze standaard vraagt actie van de gemeentelijke ICT-afdeling en de afdeling Inkoop. Het programma Haal Centraal ondersteunt gemeenten hierin met diverse hulpmiddelen.

  • Ga in gesprek met softwareleveranciers over het implementeren van de specificaties in applicaties die gebruikmaken van basisgegevens uit landelijke registraties.  
  • De API-specificaties moeten worden meegenomen in de aanbesteding van nieuwe systemen bij marktpartijen. 

Over het programma Haal Centraal

Het programma Haal Centraal ontwikkelt API's (Application Programming Interfaces) waarmee overheidsorganisaties basisgegevens rechtstreeks bij de landelijke registraties kunnen bevragen. Er zijn nu vier API-specificaties beschikbaar voor overheidsorganisaties: 

  • Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) Bevragen API; 
  • Basisregistratie Kadaster (BRK) Bevragen API; 
  • Waardering Onroerende Zaken (WOZ) Bevragen API; 
  • Basisregistratie Personen (BRP) Bevragen API. 

Meer weten? Lees ook het bericht op de website van de VNG.