Rijksdienst voor Identiteitsgegevens - Nieuwsbrief

Onze dienstverlening gaat in deze coronatijd zo goed mogelijk door en we blijven beschikbaar voor hulp. Ook onze frontoffice is bereikbaar via info@rvig.nl.

We ontvingen afgelopen tijd veel vragen van gemeenten. De veel gestelde vragen hebben we gebundeld om gemeenten te ondersteunen bij het uitvoeren van hun diensten tijdens deze bijzondere situatie.
Download FAQ voor gemeenten.

Mis je een vraag, stuur deze dan aan info@rvig.nl. Op rvig.nl vind je altijd de meest actuele versie van de FAQ.

Vernieuwde Fotomatrix

Omdat de internationale fotostandaarden zijn gewijzigd, hebben we de Fotomatrix vernieuwd. Deze matrix kun je gebruiken voor het beoordelen van pasfoto’s voor identiteitsdocumenten. Voor de nieuwe Fotomatrix hebben we ook om feedback bij verschillende partijen gevraagd. We hopen op een later moment nog alle uitgevende instanties een papieren exemplaar toe te zenden.

Download Fotomatrix 2020

Ga naar alle eisen voor pasfoto’s identiteitsdocumenten (Nederlandstalig)

Ga naar alle eisen voor pasfoto’s identiteitsdocumenten (Engelstalig)

Lees artikel in IDee over de nieuwe Fotomatrix

In beeld: onze blik op 2019

Wist je dat we in 2019 maar liefst 1.623.000 reisdocumenten hebben uitgegeven? En dat het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude 4.192 meldingen van fouten of fraude ontving? Deze en andere cijfers en belangrijke gebeurtenissen vind je terug in onze RvIG praatplaat met een terugblik op 2019.

Bekijk de praatplaat.

Voor in je agenda: Kennisdag RvIG 2021

Eens per twee jaar organiseren wij onze Klantendag: een evenement waarvoor we al onze relaties uitnodigen. Het is een dag vol workshops en presentaties waarin we met en voor elkaar kennis delen. Vanwege het coronavirus en de getroffen maatregelen hebben wij besloten ons tweejaarlijks evenement een jaar te verplaatsen.

Onder de nieuwe naam ‘Kennisdag’ vindt dit evenement plaats op donderdag 16 september 2021. Inclusie staat hoog op de agenda en met het thema ‘All Inclusive’ zetten we een mooi en inspirerend programma neer – toegankelijk, begrijpelijk en voor iedereen. Zet de datum in je agenda.

Programma Verbeteren Reisdocumentenstelsel

De komende jaren pakken we in het programma Verbeteren Reisdocumentenstelsel (VRS) het stelsel voor paspoorten en identiteitskaarten stapsgewijs aan. Dit doen we om identiteitsfraude beter te bestrijden, bureaucratie te verminderen en voorbereid te zijn op digitale ontwikkelingen.

Eerste release beschikbaar

Dit najaar komt de eerste release beschikbaar: een automatische signaleringscontrole in het Register paspoortsignaleringen (RPS). Wil je weten wat dit concreet betekent voor jouw uitgevende instantie? Lees meer over de nieuwe functionaliteit.

Impactanalyse

Recent is de impactanalyse VRS verschenen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in deze analyse inzicht gegeven in de uitvoerbaarheid en de impact van de verbetering van het reisdocumentenstelsel op de gemeentelijke organisaties. Overall zijn de respondenten positief, omdat het nieuwe stelsel gaat leiden tot een efficiënter en beter aanvraag- en uitgifteproces van reisdocumenten. Lees de impactanalyse.

Lees nu ook op RvIG.nl meer over het programma VRS.

Wijziging Wet BRP i.v.m. Landelijke Aanpak Adreskwaliteit

Sinds 10 april 2020 is de wijzing Wet BRP voor het onderbrengen van de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) bij RvIG opengesteld op internetconsulatie.nl.

Alle deelnemers aan LAA waren uitgenodigd voor een videobijeenkomst op 7 mei jl. Doel van de bijeenkomst was om deelnemers uitleg te geven over wat het wetsvoorstel LAA wel en niet regelt ter ondersteuning van de consultatieronde. Deze bijeenkomst is goed bezocht door leden van het Operationeel Overleg en het OSA. Zo hebben we kunnen spreken met collega’s van o.a. de Belastingdienst, de VNG, de NVVB en diverse gemeenten. Het is een goede bijeenkomst geweest waarin we veel vragen van LAA-partners hebben kunnen behandelen. We kijken uit naar de reacties van de deelnemers aan het samenwerkingsverband op het wetsvoorstel.

Reacties op de consultatie kunnen tot en met 22 mei worden aangeleverd. Met dit wetsvoorstel wordt LAA structureel in de wet vastgelegd en komt daarmee beschikbaar voor alle colleges van B&W in het kader van hun bijhoudingstaak.

Laat je niet zomaar kopiëren

Met de KopieID app maak je een veilige kopie van je identiteitsdocument, hiermee bescherm je jouw identiteitsgegevens. Door overbodige gegevens door te strepen en de kopie te voorzien van een watermerk, is het voor fraudeurs moeilijker om het document te misbruiken.

Fraude met identiteitsgegevens

Bij identiteitsfraude maakt iemand anders gebruik van jouw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van je identiteitsbewijs. Met jouw naam, geboortedatum en Burgerservicenummer kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat je rekeningen ontvangt voor zaken die je niet hebt gekocht.

Veilige kopie met de KopieID app

Veel organisaties vragen om een kopie van je identiteitsbewijs. Vraag altijd waarvoor de kopie nodig is want in de meeste gevallen is de controle van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs al voldoende. Stuur ook nooit een kopie van je identiteitsbewijs mee bij een online aan- of verkoop. Sommige organisaties - met een wettelijke verplichting- moeten wel al je gegevens ontvangen. Dan mag je geen informatie doorstrepen. Denk hier aan een werkgever, bank of notaris. In dat geval kun je een watermerk aanbrengen waarin je het doel en de datum van de kopie vermeldt. Hiermee is de kopie beschermd tegen mogelijk misbruik.

Dus geef fraudeurs geen kans en gebruik de KopieID app. Heb je de app nog niet? Ga dan naar de Apple App Store of Google Play Store en download de app. Meer informatie? Kijk op Rijksoverheid.nl en bekijk de instructievideo.

Leestip: laatste edities online magazine

Afgelopen weken zijn er weer nieuwe edities van onze online magazines IDee en LAA verschenen met achtergrondartikelen over uiteenlopende onderwerpen. Gemist?

IDee editie #11

Persoonlijke aanpak voor een bijzondere geboorteaangifte

Minder administratie, meer pensioen

Fotomatrix in een nieuw jasje

Flyer Eerlijk over je ID. Ga naar de campagnetoolkit Eerlijk over je ID


LAA editie #22

Hé student, sta je wel ingeschreven?

Schijnverlating over gemeentegrenzen heen

Valse huurovereenkomsten leren herkennen op LAA contactbijeenkomst