Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezwaar maken tegen vermelding in het RPS

Je kunt geen bezwaar maken of in beroep gaan tegen je opname en vermelding in het RPS. Wel kun je bezwaar maken en in beroep gaan tegen het feit dat je geen nieuw paspoort krijgt, of dat je ingehouden paspoort vervallen is verklaard.

Toch een paspoort krijgen

Wil de paspoortuitgevende instantie je geen nieuw paspoort geven? Dan heb je 2 weken de tijd om te laten weten dat je toch een paspoort wilt. Stuur dan een brief of e-mail naar de instantie die jouw paspoort heeft geweigerd. Hierna heb je 8 weken de tijd om uit te leggen waarom het paspoort belangrijk voor jou is. Mogelijk krijg je op grond daarvan een tijdelijk paspoort voor een bepaald land. Je moet documenten meesturen met je verzoek. Zoals een akte van overlijden of een medische verklaring. De paspoortuitgevende instantie neemt de uiteindelijke beslissing.

Je kunt geen bezwaar maken omdat de vermelding in het RPS geen besluit is in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Je kunt alleen bezwaar maken tegen beslissingen van de overheid als deze onder deze wet vallen.

Je kunt bezwaar maken tegen het feit dat je geen nieuw paspoort krijgt, of als je ingehouden paspoort vervallen is verklaard. Dit doe je bij de instantie die jou een paspoort heeft geweigerd of die je ingehouden paspoort vervallen heeft verklaard. Dit kan bijvoorbeeld de burgemeester van je gemeente zijn.

Nee. Je kunt niet in bezwaar als je hebt gevraagd om je gegevens uit het RPS te verwijderen, maar wij hiermee niet akkoord zijn.

Wanneer wij geen reden meer hebben om je gegevens in het RPS te vermelden, verwijderen wij ze onmiddellijk. Je krijgt dan van ons een brief. De signalerende instantie beoordeelt doorlopend of je gegevens moeten blijven staan.


 

Scroll naar boven