Adresfraude en advertenties

De overheid wil de kwaliteit van adresgegevens verbeteren en zo adresfraude bestrijden. De overheid let onder andere actief op advertenties waarin op een illegale manier woningen of inschrijfadressen worden aangeboden. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) heeft een actieve rol in dit beleid en kan adverteerders verzoeken de advertentie te verwijderen.

Verwijderen advertenties met foute adressen

Adresfraude komt in verschillende vormen voor. De overheid let actief op frauduleuze advertenties. Mensen moeten zich bij de gemeente laten registreren op het adres waar ze werkelijk wonen. Als er een vermoeden is dat dit niet het geval is kan RvIG de adverteerder (bijvoorbeeld Marktplaats) verzoeken om de advertentie te verwijderen.

Soorten adresfraude

 • Wel wonen, niet inschrijven
  Dit is de meeste voorkomende vorm van adresfraude. Het gaat hier om advertenties met een aanbod van kamers of zelfstandige woningen. Bij de advertentie staat vaak vermeld dat het niet mogelijk is om je in te schrijven bij de gemeente. Hiermee wordt bedoeld inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Niet wonen, wel inschrijven
  Vraag en aanbod van ’inschrijfadresjes‘. Het gaat hier om goedkope kamers of betaling van een bedrag voor de mogelijkheid om op dat adres ingeschreven te staan. In werkelijkheid zal men niet op het inschrijfadres wonen.
 • Briefadres voor de verkeerde doelgroep
  Vraag en aanbod van briefadressen:
  - voor mensen die eigenlijk wonen in het buitenland
  - voor mensen die onvindbaar willen zijn voor overheid en gerechtsdeurwaarders, maar die wel gebruik willen blijven maken van voorzieningen als inwoner van Nederland