Leerzame talkshow adreskwaliteit

Interessant, nuttig, inspirerend, leerzaam! Zo beoordeelden de deelnemers na afloop de digitale talkshow van 8 juni ‘Samen werken aan adreskwaliteit’, georganiseerd door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Centraal stonden het briefadres en het adresonderzoek. Na een korte videoboodschap van staatssecretaris Raymond Knops volgden twee tafelgesprekken. De tafelgesprekken werden afgewisseld met een aantal videofragmenten over het Briefadres, LAA nieuws en tot slot Tip TV.

Studio BRP
©RvIG

Briefadres

Het eerste gesprek zoomde in op het briefadres voor mensen zonder woonadres. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid contact te houden met deze burgers, maar er ligt ook fraude op de loer. Een goede procedure rond een briefadres draait om maatwerk en samenwerking. Gemeenten vinden het daarbij belangrijk de menselijke maat in het oog te houden en gaan op zoek naar de vraag áchter de aanvraag voor een briefadres. Chantal Smit, medewerker Burgerzaken van gemeente Langedijk & Heerhugowaard: “We voeren altijd een persoonlijk gesprek - aan de balie of telefonisch. Is er misschien Wmo-zorg of schuldhulpverlening nodig? Contact houden met de burger is het allerbelangrijkste.” Voor grote gemeenten is dit nog een hele uitdaging, ziet Alice Sonne, onderzoeker Ombudsman metropoolregio Amsterdam. “Die gemeenten hebben vaak minder persoonlijk contact. Dan mis je veel op het gebied van fraude. Je bereikt uiteindelijk het meest met een multidisciplinair team.”

Studio BRP gesprek aan tafel
©RvIG
v.l.n.r.: Alice Sonne, Lies van Berkel, Petra Kuperus en Chantal Smit

Adresonderzoek

Het tweede tafelgesprek ging in op het adresonderzoek. Als gemeenten een signaal krijgen dat er mogelijk iets niet klopt op een adres kunnen ze na een oriënterend vooronderzoek op huisbezoek gaan. Omwille van veiligheid en zorgvuldigheid gaan ze altijd met twee personen. Een zorgvuldig adresonderzoek kost tijd en inspanning en veel interne samenwerking. Maar dat het nodig is staat buiten kijf. Roelien Breedveld, toezichthouder BRP gemeente Bergen op Zoom: “Zoveel instanties hebben belang bij een goede BRP. Overtuig je bestuurders ervan dat hier capaciteit voor nodig is.”

Terugkijken? De livestream vind je hier.

Studio BRP deelnemers
©RvIG
v.l.n.r. Roelien Breedveld, Sharon De Haas, Mary de Witt en Anouschka Laheij