Studio BRP: samen werken aan adreskwaliteit

Interessant, nuttig, inspirerend, leerzaam! Zo beoordeelden de kijkers de digitale talkshow ‘StudioBRP: samen werken aan adreskwaliteit’, die RvIG op 8 juni organiseerde. Centraal stonden de onderwerpen briefadres en het adresonderzoek.  Met een gemiddelde waardering van 8.1, blikken wij terug op een succesvolle talkshow. We danken alle kijkers en iedereen die aan StudioBRP heeft bijgedragen!

Lees het nieuwsbericht over StudioBRP op onze website.

Gemist? Geen zorgen. De talkshow is in zijn geheel gewoon terug te zien op ons YouTube-kanaal. Hier vind je ook alle losse fragmenten uit de liveshow. 

Over StudioBRP

Op 8 juni 2021 vond de eerste editie van Studio BRP plaats, dé talkshow over de laatste ontwikkelingen rondom adreskwaliteit, georganiseerd door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). 

Onder begeleiding van dagvoorzitter Anouschka Laheij – politicoloog, psycholoog en een gedreven en mensgerichte gespreksleider – ontvingen we van 10.00 uur tot 11.30 uur meerdere tafelgasten in de Studio BRP. Aan tafel zaten medewerkers vanuit gemeenten uit het hele land en een onderzoeker van een lokale ombudsman. Aan de hand van stellingen en vragen gingen we het gesprek aan over actuele, relevante onderwerpen rondom adreskwaliteit.  

Programma

-    Opening door Anouschka Laheij
Om 10.00 uur ging Studio BRP: samen werken aan adreskwaliteit van start.

-    Videoboodschap van Staatssecretaris Raymond Knops
Ook de staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schoof digitaal aan tijdens Studio BRP. In een korte videoboodschap ging hij in op het belang van adreskwaliteit.

-    Het briefadres 
Hoe zorg je voor een multidisciplinaire aanpak voor briefadressen? Hoe organiseer je een periodieke evaluatie? En wat verandert er met de Verzamelwet BRP voor het briefadres? De tafelgasten wisselden hun ervaringen uit en gaven een kijkje in hun aanpak. Als kijker kon je reageren op de pollvragen en vragen inzenden die aan tafel werden besproken.
Aan tafel: 
Alice Sonne, senior onderzoeker bij ombudsman metropoolregio Amsterdam
Chantal Smit, senior medewerker burgerzaken, Gemeente Langedijk
Lies van Berkel, medewerker burgerzaken, Gemeente Bernheze
Petra Kuperus, kwaliteitsmedewerker burgerzaken, Gemeente Leeuwarden

-    LAA nieuws
Wat speelt er op LAA-gebied? Je kreeg een update over de wetswijziging BRP waarin de werkwijze van LAA een plek krijgt. Verder kreeg je een update van het ontwikkelteam over Alternatieve Onderzoeksmethoden en de signalen UWV langdurig niet-ingezetene en CJIB OBR. Hierover interviewden reporters Emiel van Gemert en Wout Elemans diverse gemeenten.

-    Adresonderzoek  
Adresonderzoek: hoe organiseer je dat binnen je gemeente? Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Aan tafel werden de diverse aanpakken van gemeenten besproken, wat daar de voor- en nadelen van zijn en wat ze van elkaar kunnen leren. Ook draagvlak voor adresonderzoek kwam aan bod. Als kijker kon je reageren op de stellingen en vragen inzenden die aan tafel werden besproken. 
Aan tafel: 
Mary de Witt, kwaliteitsmedewerker publiekszaken, gemeente Capelle aan den IJssel
Roelien Breedveld, toezichthouder BRP, gemeente Bergen op Zoom     
Sharon de Haas, teamleider burgerzaken, gemeente Amersfoort

-    Tip TV
Gemeenten gaven tips voor adresonderzoek

-    Afsluiting door Anouschka Laheij