Burgerservicenummer (BSN)

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP).

Een uniek persoonsnummer

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP). De overheid gebruikt het BSN bij de verwerking van persoonsgegevens en in contact met de burger. Het BSN is een van de belangrijkste gegevens in de administratie van de overheid. Naast de overheid zijn zorgverleners en scholen verplicht het BSN te gebruiken in hun administratie.

Een BSN bevat geen persoonlijke informatie

Een BSN is een zogenaamd 'informatieloos' nummer. Dit betekent dat er geen persoonlijke informatie, bijvoorbeeld iemands geboortedatum, in het BSN verwerkt is. Een persoon is daarom niet te herkennen aan een BSN.

Wat doet RvIG met BSN voor jou?

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) beheert jouw persoonsgegevens. Door de registratie van jouw persoonsgegevens kun je gebruikmaken van de voorzieningen waar je recht op hebt. Je gebruikt BSN dus om diensten van de overheid te kunnen afnemen. Ook als je nieuw in Nederland bent, bijvoorbeeld om hier tijdelijk te werken, dan krijg je een BSN zodra je je inschrijft in de Registratie Niet-ingezetenen. 

Zodra je jouw baby aangeeft bij de gemeente, krijgt je kindje een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer is voor iedere persoon uniek en met het nummer kun je jouw kind bijvoorbeeld inschrijven bij een school of gebruikmaken van zorg.  

Denk je dat er een fout met je burgerservicenummer is gemaakt? Neem dan contact op met je gemeente. 

De informatie op onze website ondersteunt met name medewerkers van gemeenten bij hun werkzaamheden op het gebied van het BSN.

Meer (particuliere) informatie over het BSN?

Op rijksoverheid.nl vind je meer particuliere informatie over het burgerservicenummer.