Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaal identiteitsbewijs (virtueel identiteitsdocument)

In 2020 hebben we experimenten uitgevoerd voor de vID. Inmiddels is er vanuit de EU de Eidas 2.0 verordening opgesteld die aangeeft dat iedere EU-lidstaat een digitale wallet aan haar burgers moet aanbieden. Hierdoor zullen de experimenten met de vID niet verder worden uitgebreid. Wat een vID is en wat er is onderzocht wordt hieronder beschreven.

Een vID is de digitale variant van je vertrouwde paspoort of identiteitskaart op je smartphone. Deze digitale identiteit moet in de toekomst voldoen aan dezelfde betrouwbaarheidseisen als je huidige paspoort en identiteitskaart voor het gebruik in de fysieke én digitale wereld.

Experimenten met vID

In september 2020 zijn we in samenwerking met diverse overheidsorganisaties, het bedrijfsleven en andere organisaties met testen in het Experiencelab vID gestart. In dit lab hebben we met verschillende testopstellingen praktische ervaringen en inzichten met een vID opgedaan. Deze ervaring en kennis wordt nu ingezet bij het ontwikkelen van een digitale wallet en een Persoon Identificatie Data (PID). Verschillende (gebruikers)testen met de uitgifte van een vID bij een gemeentebalie zijn uitgevoerd. Ook onderzochten we een aantal toepassingen van een vID:

  • Online check-in en grenscontrole met een vID op een luchthaven
  • Online leeftijdscontrole met een vID in een webshop
  • Met een vID identificeren op straat

We vinden het belangrijk dat een vID in de toekomst voor iedereen toegankelijk is en daarom hebben ook inclusiedoelgroepen deelgenomen aan dit innovatieonderzoek. Denk hierbij aan mensen met een beperking of mensen die minder (digitaal) vaardig zijn.

De Rijksoverheid doet op dit moment onderzoek naar het ontwikkelen van een digitaal identiteitsbewijs ofwel: vID.

Een vID is de digitale variant van jouw fysieke paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op je smartphone.

Met deze app is het in de toekomst mogelijk om digitaal te laten zien wie je bent en kun je bijvoorbeeld reizen met een digitaal paspoort.

De app voldoet aan de hoogste internationale veiligheidseisen. En met een vID deel je uitsluitend de gegevens die jij wilt laten zien. Zo voorkom je dat anderen misbruik maken van jouw gegevens.

Je kunt jouw vID in de toekomst aanvragen bij de gemeente waar je woont. Je downloadt de vID app op je smartphone en doorloopt samen met een medewerker van de gemeente een aantal stappen om je vID te activeren.

Zo kan de medewerker controleren dat jij echt bent wie je zegt dat je bent en kan jij daarna jouw vID meteen gebruiken.

Wat kan je met je vID doen?

Met een vID op je smartphone kun je altijd en overal laten zien wie je bent en of je bijvoorbeeld 18+ bent.

Bijvoorbeeld:

- Als persoon. Als de politie je vraagt om aan te tonen wie je bent.

- Op reis. Voor de online check-in, maar ook op het vliegveld en de grenscontrole.

- Voor leeftijdscontrole in bijvoorbeeld een webshop. Als je online drank koopt of ergens anders moet kunnen aantonen dat je ouder bent dan 18.


Een vID is gemakkelijk, snel en veilig. Zodat jij kan gaan en staan waar jij wil.


vID: ID van de toekomst!


Resultaten tot nu toe

Uit de eerdere fases van het innovatieonderzoek naar een vID bleek dat er voldoende technische en maatschappelijke basis is voor de ontwikkeling van een vID. Deze fases bestonden uit:

  • Fase 1: in 2016 is een proof of concept opgeleverd.
  • Fase 2: in 2019 is een prototype voor simulatieonderzoek ontwikkeld. Ook heeft er een pilot voor de aanvraag en uitgifte van een vID bij gemeentebalies in Utrecht en Eindhoven plaatsgevonden. Daarnaast is een draagvlakonderzoek uitgevoerd.

In fase 3 van het innovatieproject vID washet doel het beschrijven van vID in een programma van eisen (PvE). Hierin zijn de technische, organisatorische, financiële en beheer- en operationele aspecten van vID uitgewerkt. Deze wordt nu als basis gebruikt bij het formuleren van een programma van eisen voor het uitgeven van een digitale identiteit voor de Europese digitale identiteit wallet, PID (Persoon Identificatie Data) geheten. Daarnaast stellen we een implementatie- en uitrolplan vID op.

Scroll naar boven