Overslaan en naar de inhoud gaan

Basis Registratie Personen API live

Rechtstreeks en op maat informatie opvragen dankzij de Basis Registratie Personen (BRP) API.
 

Vorige week is onze BRP API in productie gegaan. Een enorme mijlpaal!


Met de BRP API (Application Programming Interface) kunnen gemeenten en afnemers op een moderne manier rechtstreeks gegevens uit de BRP opvragen en kunnen ze zogenaamde informatievragen stellen. Informatievragen leveren geen losse gegevens als antwoord op maar alleen die informatie die op dat moment nodig is. Dit betekent minder tussentijdse opslag, bewerking en interpretatie van gegevens wat het risico op gebruik van verouderde gegevens verkleint. En het leidt tot een betere kwaliteit, een betere borging van privacy en meer efficiency. De gemeente Den Haag is de eerste organisatie die aansluit op de API. Zij zijn tevens een van de grondleggers van de ontwikkeling ervan.

Dataminimalisatie

Wie nu een brief wil sturen aan een groep personen krijgt 23 “losse” gegevens per persoon. Hiermee moet je zelf een briefetiket samenstellen. De nieuwe API levert de aanschrijfwijze en de adresregels voor het etiket kant en klaar aan. Dat scheelt een hoop werk en vermindert de kans op fouten, bijvoorbeeld in de aanschrijfwijze of bij het afkorten van een straatnaam. Naast deze voordelen betekent dit ook een enorme dataminimalisatie. De afnemer krijgt namelijk alleen de informatie die nodig is op dat moment. 

Friso Penninga van Geonuvum en lid Forum Standaardisatie: “Soms wordt nog gedacht dat het niet mogelijk is om met een API persoonsgegevens op een veilige manier uit te wisselen.  Deze API laat zien dat dat wel kan. Daarnaast is het gebruik van de API consistent met andere API’s van de overheid, omdat hij aan API design rules voldoet. Dat maakt de API laagdrempelig en eenvoudig om te gebruiken”.

Aansluiten gemeenten en afnemers

Fred Jacob, directeur Uitvoering van RvIG roemt de samenwerking met afnemers en gemeenten bij de totstandkoming van de API en roept organisaties op om aan te sluiten op de BRP API: “Er zijn zoveel voorbeelden op te noemen waarbij het belang van correcte en actuele gegevens voor burgers een wereld van verschil maakt. Zo wil je niet dat een weduwnaar iedere keer weer moet aantonen, dat hij het gezag over zijn eigen kind heeft door bewijs te leveren dat zijn vrouw is overleden. Dat moet beter geregeld worden en daar gaan API’s voor zorgen”.
 

"Ik ben blij dat de RvIG met deze toepassing komt en vraag hen om vooral door te gaan met het ontwikkelen en aanbieden van dergelijke handige oplossingen."


Ook bij de gemeente Winterswijk ziet men de toegevoegde waarde van de BRP API. Burgemeester Joris Bengevoord: “We staan voor dezelfde taken als een grote gemeente zoals Amsterdam, maar dan met minder ambtenaren. Daarbij helpt alles wat we in het proces efficiënter kunnen doen. We zetten graag in op het sneller kunnen automatiseren van zaken én op het verminderen van fouten. Ik ben blij dat de RvIG met deze toepassing komt en vraag hen om vooral door te gaan met het ontwikkelen en aanbieden van dergelijke handige oplossingen. En ik roep andere gemeentes op om aan te sluiten, want ik heb van onze mensen gehoord dat het echt werkt!”

De komende periode staat in het teken van het aansluiten van zoveel mogelijk organisaties. Hiervoor zijn al diverse gesprekken gaande met gemeenten en andere afnemers. En we gaan natuurlijk verder met het (door) ontwikkelen van bestaande én nieuwe API’s om een steeds breder pakket aan informatieproducten te kunnen leveren, op maat en rechtstreeks uit de BRP.
 

Delen

Scroll naar boven