Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerraad besluit dat Caribische studenten voor aankomst in Nederland een BSN krijgen

De Ministerraad stemde in met het wijzigen van het Besluit Basisregistratie Personen, zodat Caribische studenten bij aanvraag van studiefinanciering via DUO direct een BSN kunnen krijgen. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering (BZK), geeft hiermee uitvoering aan de ambities van het kabinet om studenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten vóór aankomst in Nederland een BSN te geven. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Makkelijker online zaken regelen

Met dit besluit kunnen Caribische studenten in 2024, bij aanvraag van studiefinanciering via DUO, een BSN krijgen. Hiermee kunnen ze voor vertrek naar Nederland al een DigiD aanvragen of online zaken regelen met de overheid en publieke-private organisaties, zo kunnen studenten zich goed voorbereiden en komen ze niet onnodig in de knel. Het besluit is een eerste stap. Na de inwerkingtreding is er tijd nodig om de systemen van DUO aan te passen.

Tijdelijke inschrijving als niet-ingezetene

Door Caribische studenten tijdelijk als niet-ingezetene van Europees Nederland in de BRP in te schrijven wordt het straks mogelijk om al voor de komst naar Nederland een BSN te krijgen. Met het besluit kan DUO, namens de minister van OCW, bij RvIG een verzoek tot inschrijving indienen om Caribische studenten bij de aanvraag voor studiefinanciering in de BRP/RNI te registreren. Het BSN wordt direct bij inschrijving toegekend. Na aankomst in Nederland zijn Caribische studenten nog steeds verplicht om zich in te schrijven in de BRP van de Nederlandse gemeente waar ze gaan wonen.

Start studie in augustus of september 2023

Voor Caribische studenten die in augustus of september dit jaar starten met de studie in Nederland is het niet mogelijk om de wijziging na inwerkingtreding op tijd door te voeren. Zij krijgen een BSN na inschrijving in de BRP van de Nederlandse gemeente waar ze gaan wonen.

Delen

Scroll naar boven