Adviseur Kwaliteit Gemeenten: Lieke van Dillen

Lieke is adviseur kwaliteit gemeenten bij RvIG en vormt daarmee de schakel tussen gemeenten en RvIG voor het verbeteren van de kwaliteit van (adres)gegevens in de BRP en de processen voor de aanvraag en uitgifte van reisdocumenten. Eigenlijk is ze altijd in gesprek met gemeenten. Ook was ze in gesprek met ons. Over haar rol als adviseur kwaliteit, haar afwisselende werkweek en hoe ze het werken bij RvIG ervaart. 

Hoe kwam je bij RvIG terecht?

Tijdens het Rijkstraineeprogramma werkte ik een halfjaar bij RvIG. Ik vond RvIG een interessante organisatie, omdat RvIG samenwerkt met heel veel overheidsorganisaties die gebruik maken van identiteitsgegevens. Toen er een vacature kwam voor de functie adviseur kwaliteit voor gemeenten in de regio Brabant en Limburg heb ik gesolliciteerd. Die functie sprak me aan, omdat ik energie haal uit contacten en zelf uit het zuiden kom. De sollicitatieprocedure verliep vervolgens eigenlijk heel snel. Binnen een week tijd voerden we twee gesprekken. Dat waren fijne gesprekken en na ieder gesprek volgde snel een terugkoppeling.

Hoe ben je binnen je team verwelkomd en hoe ervaar je het werken nu?

Het was vertrouwd om weer de organisatie binnen te lopen. Veel collega’s kende ik al, maar RvIG is tegelijkertijd ook flink gegroeid en er zijn veel nieuwe collega’s gestart. Dat vind ik interessant en waardevol, omdat iedereen heel andere ervaringen en ideeën meebrengt. 

En hoe ervaar je het werken bij RvIG nu, nu je er al 'een tijdje' bent?

Binnen RvIG worden ideeën om zaken anders aan te pakken gewaardeerd. Ook vind ik het fijn dat er veel ruimte is voor ontwikkeling. Met veel collega’s heb ik leuk en informeel contact. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zien we elkaar nu alleen digitaal en bellen we veel.

Vertel eens wat over je rol als adviseur kwaliteit gemeenten, wat houdt dat in?

Als adviseur ben ik de schakel tussen gemeenten en RvIG voor het verbeteren van de kwaliteit van (adres)gegevens in de BRP en de processen voor de aanvraag en uitgifte van reisdocumenten. Dat je gegevens in de BRP kloppen is belangrijk, want om bijvoorbeeld een zorgverzekering of toeslag te ontvangen moet je correct geregistreerd staan. Binnen ons team is iedere collega verantwoordelijk voor een eigen regio. We adviseren enerzijds gemeenten vanuit RvIG en anderzijds RvIG op basis van onze gesprekken met gemeenten.

Waaruit bestaat jouw werkdag/werkweek?

Mijn werkweek is heel afwisselend. Normaal ben ik een groot gedeelte van de week op pad naar gemeenten, maar nu verloopt alles digitaal. Ik ben in ieder geval altijd veel in gesprek met gemeenten. Bij gemeenten onderzoek ik wat er goed gaat, wat er beter kan, en stimuleer ik om activiteiten op te pakken. Dat gaat vaak over processen binnen de gemeente of samenwerking. Verder zorg ik voor kennisuitwisseling tussen gemeenten en leid ik veel werksessies en bijeenkomsten. Bijvoorbeeld over de samenwerking met diverse afdelingen en organisaties binnen gemeenten voor adresonderzoek. Of over het aanpakken van regionale problematiek samen met andere gemeenten.

Wat maakt je gelukkig in je rol als adviseurbij RvIG?

Wat ik interessant vind is de diversiteit van gemeenten en personen met wie ik contact heb. Iedere gemeente is anders, heeft het werk op een andere manier georganiseerd en loopt tegen andere zaken aan. Ieder advies of gesprek is dus ook anders. Met een blik van “buiten” kun je kritische vragen stellen en met gemeenten reflecteren op de manier van werken. Tot slot vind ik het leuk om samenwerkingen op te zetten en te kijken naar hoe wij – de gemeenten en RvIG – van elkaar kunnen leren.  

Lieke van Dillen
Beeld: ©RvIG
Lieke van Dillen

Even voorstellen:

Na een Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen en Master Bestuur en Beleid aan de universiteit van Utrecht, kwam Lieke in 2017 via het Rijkstraineeprogramma bij de overheid terecht. Tijdens dit traineeprogramma werkte ze vier keer zes maanden op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid. Na het traineeprogramma is zij in september 2019 aan de slag gegaan bij RvIG.