Overslaan en naar de inhoud gaan

Self Sovereign Identity

Veel persoonlijke informatie is al digitaal geregistreerd. Denk daarbij aan je naam en leeftijd die via Facebook of LinkedIn te vinden zijn. Deze gegevens hebben echter geen officiële status als het gaat om het vaststellen van jouw leeftijd of identiteit.

Om jou meer controle te geven over welke gegevens je met wie wil delen en tegelijk te zorgen voor een betrouwbare digitale identiteit, is er een brede beweging gaande voor de ontwikkeling van vormen van een zogenoemde Self Sovereign Identity (SSI).

RvIG werkt hierbij aan het verkennen van mogelijke oplossingen. Dit doen we in samenwerking met partners als Dutch Blockchain Coalition, European Self Sovereign Identity Framework (ESSIF) en Digicampus.

Bij SSI beschik je zelf over je complete en beveiligde informatie. Een digitale portefeuille met je (identiteits)gegevens op je smartphone bijvoorbeeld, net zo betrouwbaar als jouw Nederlandse paspoort. Je kunt je portefeuille naar eigen wens uitbreiden met alle andere informatie die voor jou van waarde is. Hiermee heb je grip op je eigen gegevens zonder het risico dat een ander ermee vandoor gaat.

Dankzij de invloed van SSI en de vele testen op dit gebied, niet als laatste die van Nederland (onder leiding van RvIG) in samenwerking met Spanje, is het technische protocol van de W3C VC opgenomen in de Architectuur reference Framework. Met dit framework zet de Europese Commissie de standaard waaraan alle toekomstige zogeheten EDI-wallets moeten gaan voldoen om gecertificeerd te kunnen worden.

Vanuit deze ontwikkeling (W3C VC en de opslag van zogeheten digitale Identifiers DID) zal vanuit Europa ook een verbinding worden gemaakt met Europese Blockchain Software Infrastructure (EBSI)

Deze ontwikkeling ondersteund ook de volgende eIDAS use cases diploma’s, Europese heath insurrance card (eHIC) en PDA1 (Portable document A1).

 

 

 

Scroll naar boven