Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig inloggen met digitale identiteitsdocumenten

Je kunt straks inloggen met je rijbewijs of je elektronische identiteitskaart (eNIK). Dit kan dan via je telefoon of een externe kaartlezer. Hiervoor moet eerst de Paspoortwet worden aangepast.

Experiment pensioenadministratie

We veranderen steeds sneller en vaker van baan. Dit heeft ook tot gevolg dat we regelmatig wisselen van pensioenfonds. Het overdragen van gegevens van het ene naar het andere pensioenfonds is een relatief langdurig en kostbaar proces.

Om zo’n proces te versnellen en goedkoper te maken, is een verkenning gestart om te onderzoeken of we identiteitsgegevens kunnen aanbieden via de centrale persoonsadministratie. Dit betekent dat we op een veilige manier centraal deze gegevens ontsluiten waar organisaties zich op kunnen abonneren. Over dit experiment is ook een artikel verschenen in ons online magazine IDee: 'Minder administratie, meer pensioen'.

In deze verkenning gaan we in een beveiligde omgeving door middel van blockchaintechnologie proefdraaien met het centraal beschikbaar stellen van gegevens. Organisaties zoals pensioenfondsen kunnen die gegevens vervolgens gebruiken en hoeven dan zelf geen kopie meer van de gegevens te hebben en te onderhouden. Deze gegevens zijn niet zomaar voor iedereen die dat leuk vindt beschikbaar. Partijen moeten een autorisatie hebben om informatie uit de Basisregistratie Personen te mogen ontvangen.

In deze verkenning werkt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens samen met een aantal pensioenuitvoerders. De verkenning is een vervolg op een experiment van de pensioenfondsen APG en PGGM uit 2018, waarbij blockchaintechnologie is ingezet voor de administratie van pensioenen.

Scroll naar boven