Overslaan en naar de inhoud gaan

Aansluiten op de Beheervoorziening BSN

Gemeenten, overheidsorganisaties en een kleine groep andere organisaties mogen aansluiten op de Beheervoorziening BSN (BV BSN). Dit mag alleen als ze het burgerservicenummer nodig hebben bij het uitvoeren van wettelijke taken.

Er zijn 2 soorten aansluitingen op de BV BSN:

  1. Een aansluiting voor gemeenten als toekenner van het BSN
    Met de webservice kunnen gemeenten een nummervoorraad opvragen en presentatievragen stellen om te bepalen of iemand al een BSN heeft of nog moet krijgen
  2. Een aansluiting voor het stellen van verificatievragen
    Deze aansluiting is beschikbaar voor gemeenten en andere organisaties

Aansluiting BV BSN voor verificatievragen

Wanneer een gemeente of organisatie wil aansluiten op de BV BSN voor het stellen van verificatievragen, dan moet dit volgens de aansluitprocedure. De procedure geeft in overzichtelijke stappen het totale aansluittraject weer en zorgt ervoor dat elke organisatie op de correcte manier aansluit op de BV BSN.
Meer informatie kun je lezen in de Handreiking BSN voor gebruikers.

Wet algemene bepalingen burgerservicenummer

Belangrijke voorwaarde bij de aanvraag voor een aansluiting op de BV BSN is dat een organisatie volgens de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer een ‘BSN-gebruiker’ is. Alleen dan kan een organisatie aansluiten op de BV BSN.

Proefomgeving BV BSN

Een gemeente of organisatie die toegang wil tot de BV BSN voor verificaties doorloopt een aansluittoets op de proefomgeving BV BSN.

Dienstverleningsafspraken BV BSN

In de Dienstverleningsafspraken Beheervoorziening BSN worden de afspraken beschreven over de diensten en de beschikbaarheid ervan.

 

Scroll naar boven