Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvragen nooddocument

Moet iemand binnen een werkdag reizen en heeft hij geen geldig reisdocument? Dan kan een nooddocument verstrekt worden. Er zijn 2 soorten nooddocumenten: een noodpaspoort en een laissez-passer.

Ik ben een particulier: Wanneer en hoe kan ik een noodpaspoort krijgen?

De informatie op deze pagina is bedoeld voor medewerkers van gemeenten. Wanneer en hoe een burger een noodpaspoort aanvraagt staat op Rijksoverheid.nl. Daar staan ook de locaties waar een noodpaspoort opgehaald kan worden.

Nooddocument

Een nooddocument wordt alleen verstrekt in hele bijzondere omstandigheden en onder strenge voorwaarden. De aanvrager moet bijvoorbeeld bewijzen dat de reis niet uitgesteld kan worden, en daarvan bewijsstukken tonen. En hij moet bewijzen dat hij niet op tijd een reisdocument kan aanvragen, ook niet via een spoedprocedure (een werkdag).

Niet alle landen accepteren een noodpaspoort. De persoon die het nooddocument wil aanvragen kan bij de ambassade of het consulaat van een bepaald land informeren of dat land een noodpaspoort accepteert.

Een noodpaspoort wordt alleen afgegeven voor de reis waarvoor het bedoeld is en is maximaal 1 jaar geldig. Het is geen identiteitsdocument. Een noodpaspoort heeft een roze omslag en bevat geen chip.

Laissez-passer

Is het niet mogelijk om op tijd een noodpaspoort te verstrekken? Dan kan een laissez-passer worden afgegeven. De gegevens van de houder worden daarin met de hand ingevuld. Dit gebeurt vanwege het korte tijdsbestek. Een laissez-passer is in de meeste gevallen bedoeld om de houder naar huis te laten reizen. Het wordt alleen in het buitenland afgegeven. Een laissez-passer heeft een blauw omslag en bevat geen chip.

Bewijsstukken toevoegen bij aanvraag noodpaspoort

Wanneer u een aanvrager doorverwijst naar een afgiftepunt, voeg dan alvast de benodigde bewijsstukken toe bij de aanvraag.

Afgifte noodpaspoort in Nederland

In Nederland verstrekt de Koninklijke Marechaussee nooddocumenten op een aantal afgiftepunten, waaronder Bureau Nooddocumenten op Schiphol. De afgiftepunten van nooddocumenten zijn te vinden op de website Rijksoverheid.nl.  

Afgifte noodpaspoort in Caribisch Nederland

In Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius of Saba) kan een nooddocument aangevraagd worden bij de afdeling burgerzaken.

Afgifte noodpaspoort in Aruba, Curaçao en Sint Maarten

In Aruba, Curaçao of Sint Maarten kan een nooddocument aangevraagd worden bij het Kabinet van de Gouverneur.

Afgifte nooddocumenten in het buitenland

Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland verstrekken nooddocumenten.

Innemen gebruikte nooddocumenten

Vraagt de houder van het nooddocument een nieuw reisdocument aan? Dan is de houder verplicht om het gebruikte nooddocument in te leveren. Zorg ervoor dat het nooddocument definitief aan het verkeer wordt onttrokken. Dat doe je door het te vernietigen op de voorgeschreven wijze. Je mag het nooddocument dus niet onbruikbaar maken en teruggeven aan de houder. Je registreert het niet in de Basisregistratie Personen.

Scroll naar boven