Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere adreskwaliteit in de BRP door koppeling met de BAG

Vanaf 1 januari 2024 komt er een koppeling tussen het actuele woon- of briefadres in de Basisregistratie Personen (BRP) en een adres in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

De gegevens in de BAG zijn leidend. Dus de adresgegevens op de persoonslijst in de BRP moeten dezelfde waarden bevatten als de gegevens van het gekoppelde adres in de BAG.

Verbeteren adreskwaliteit in de BRP

Door deze koppeling verbetert de adreskwaliteit in de BRP. Nu lopen  burgers mogelijk  belangrijke informatie mis van bijvoorbeeld de overheid. Het adres is dan onvindbaar voor het bezorgen van post of andere zaken. Voor gemeenten en afnemers van de BRP, die voor de uitvoering van hun taken betrouwbare adressen nodig hebben, is het oplossen van de verschillen tussen de BAG en de BRP een dienst die hun werk minder foutgevoelig en arbeidsintensief maakt. Daarnaast is het een belangrijke stap voor het Federatief Datastelsel, het nieuwe gegevenslandschap van de overheid. De BRP, de BAG en het Handelsregister vormen hierin samen de kern.

Wat verandert er?

Met ingang van 1 januari 2024 mogen de volgende situaties niet meer voorkomen op de persoonslijst van een burger in de BRP:

  • Een actueel woon- of briefadres zonder de BAG-rubrieken Naam openbare ruimte, Woonplaatsnaam, Identificatiecode verblijfplaats, Identificatiecode nummeraanduiding;
  • Een verschil tussen de adresgegevens van een persoon in de BRP en de corresponderende rubrieken in de BAG;
  • Het gebruik van de Locatiebeschrijving;
  • Een onbekende waarde in het adres (het zogenaamde ‘puntadres’);
  • Een referentieadres (de waarde “bij” of “tegenover” als Aanduiding bij huisnummer).

De wijziging staat beschreven in wijzigingsdocument W180 en zal geïmplementeerd worden in LO  BRP 2024.Q1.

Oplossen verschillen BAG-BRP

Vanaf 1 januari moeten nieuwe inschrijvingen of wijzigingen in het adres van burgers in de BRP voldoen aan bovengenoemde voorwaarden. Op dit moment zijn er nog verschillen tussen de BAG en de BRP. Deze bestaande verschillen moeten ook opgelost worden.

Meer informatie

Meer informatie over deze wijziging vind je op de pagina koppeling BAG-BRP

Delen

Scroll naar boven