Overslaan en naar de inhoud gaan

BRP API

De BRP API is een nieuw product voor het opzoeken en raadplegen van personen uit de BRP en de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Ook kunnen gebruikers van de BRP met deze API gerichte informatievragen stellen over personen en bijvoorbeeld over de historische bewoning op een adres.

De API geeft direct antwoord op deze informatievragen (informatieproduct) en levert alleen de gevraagde informatie die de gebruiker nodig heeft om zijn taak goed uit te kunnen voeren. Dit leidt tot een forse dataminimalisatie. Daarnaast is een groot voordeel dat gebruikers geen lokale kopiebestanden meer hoeven op te slaan omdat ze de informatie direct bij de bron opvragen.

Veilig en AVG compliant

Veiligheid en privacy zijn belangrijke uitgangspunten in het gebruik van gegevens uit de BRP. Door de BRP API informatieproducten te gebruiken zijn minder “ruwe” persoonsgegevens nodig. Zo biedt voor een brief de BRP API drie informatieproducten aan: aanschrijfwijze, aanhef en adressering. Precies dat wat nodig is voor een juiste adressering. De traditionele voorzieningen leveren hiervoor 23 losse persoonsgegevens inclusief partnergegevens. De afnemer moet hiermee zelf de juiste aanschrijfwijze, aanhef en adressering maken. RvIG biedt met deze nieuwe API naast dataminimalisatie, ook de mogelijkheid om eenvoudig aan de AVG te voldoen. Door veilig, snel en betrouwbaar gebruik te maken van deze informatieuitwisseling.

Vier API functies

Om te kunnen voorzien in de diverse informatievragen ontwikkelen we verschillende functies van de BRP API:

-    BRP API Personen
-    BRP API Bewoning
-    BRP API Reisdocumenten
-    BRP API Historie

Iedere functie biedt andere mogelijkheden. Wil je meer weten over wat iedere functie inhoudt? Klik dan in het rechtermenu op de betreffende API functie voor meer informatie.

Voor deze nieuwe manier van informatie opvragen is een extra stukje wetgeving nodig. Het voorstel hiervoor is vastgelegd in het Experimentbesluit BRP dataminimalisatie. Dit besluit is op 22 april 2024 in werking getreden.

Ben je nieuwsgierig naar wat de API allemaal kan, of wil je API misschien uitproberen? De specificaties van de BRP API zijn openbaar en zijn te vinden op de website van de BRP API.

Ben je geïnteresseerd en heb je al een autorisatie voor de BRP? Stuur dan een mailtje aan info@rvig.nl, dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ook leveranciers van klanten met een autorisatie kunnen contact opnemen.

 

Scroll naar boven