Overslaan en naar de inhoud gaan

BRP API

Wat is het?

De BRP API is een nieuw product voor het opzoeken en raadplegen van personen uit de BRP en de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Ook kun je gebruik maken van handige informatieproducten. Denk hierbij aan leeftijd en benodigdheden voor het sturen van een brief, zoals aanhef, aanschrijfwijze, hoe je aan een persoon refereert in de tekst van een brief en adresregels die altijd in het venster van een vensterenvelop of op een sticker passen.  

Binnen de RvIG zijn we volop bezig met dataminimalisatie voor de BRP en dat doen we door de ontwikkeling van API’s conform onze API strategie: API First.

In mei 2023 is de eerste BRP API live gegaan en in september/oktober 2023 volgen de Reisdocumenten API en de Bewoning API.

Voor deze nieuwe manier van informatie opvragen is een extra stukje wetgeving nodig. Het voorstel hiervoor is vastgelegd in het experimentbesluit dataminimalisatie. De Eerste- en Tweede kamer gaan zich in de herfst van 2023 over dit besluit buigen.

Ben je nieuwsgierig naar wat de API allemaal kan, of wil je API misschien uitproberen? De specificaties van de BRP API’s zijn openbaar en zijn te vinden op de website van de BRP API.

Ben je geïnteresseerd en heb je al een autorisatie voor de BRP? Stuur dan een mailtje aan info@rvig.nl, dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ook leveranciers van klanten met een autorisatie kunnen contact opnemen.

 

Scroll naar boven