Overslaan en naar de inhoud gaan

BSN voor Caribische studenten

Jaarlijks starten zo’n 1.500 studenten uit Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Aruba, Curaçao of Sint Maarten een opleiding in Nederland. Vanaf 1 april krijgen deze studenten een burgerservicenummer (BSN) als zij studiefinanciering aanvragen. Hierdoor kunnen ze vanuit het Caribisch gebied alvast een aantal zaken regelen.

Nu krijgen studenten pas een BSN als zij zich bij aankomst in Nederland inschrijven bij de gemeente waar ze gaan wonen. Hierdoor kunnen ze veel zaken pas regelen als ze in Nederland zijn en ervaren ze mogelijk problemen voor de start van hun studie.

Situatie vanaf 1 april

Vanaf april 2024 wordt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een aangewezen bestuursorgaan (ABO). Dit betekent dat DUO aankomende studenten uit het Caribisch gebied in kan schrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP) als de student studiefinanciering aanvraagt voor een opleiding in Nederland. De student ontvangt van RvIG een brief met het BSN. Omdat de verzending van post naar het Caribisch gebied lang kan duren, kan de student in de tussentijd het BSN ook alvast opvragen bij DUO. Dit kan pas als de aanvraag voor studiefinanciering is verwerkt en de student daarover een e-mail heeft ontvangen. Voor vertrek naar Nederland schrijft de student zich uit bij de bevolkingsadministratie (PIVA).

Inschrijving door de gemeente

De student meldt zich, binnen 5 dagen na aankomst in Nederland, bij de gemeente waar de student gaat wonen. De gemeente schrijft de student in als ingezetene in de BRP. Bij de inschrijving haalt de gemeente de persoonslijst op uit de RNI, want deze RNI-persoonslijst moet een ingezetene persoonslijst worden. Hiervoor neemt een gemeente het A-nummer vanuit de PIVA over op de ingezetenen persoonslijst.

Wat kunnen studenten met het BSN?

Met het BSN kunnen studenten voor vertrek naar Nederland alvast een aantal zaken regelen, zoals het aanvragen van een DigiD, waarmee ze kunnen inloggen op websites van de Nederlandse overheid. Studenten kunnen dan bijvoorbeeld met hun DigiD inloggen op Mijn DUO en de hoogte van hun studiefinanciering bekijken, wijzigingen doorgeven en persoonlijke berichten ontvangen.

Scroll naar boven