Overslaan en naar de inhoud gaan

Caribische studenten krijgen eerder een burgerservicenummer

Aankomend studenten uit Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Aruba, Curaçao of Sint Maarten krijgen vanaf 1 april een burgerservicenummer (BSN) bij de aanvraag van studiefinanciering. Hierdoor kunnen ze al in het Caribisch gebied een aantal zaken voor hun studie regelen.

Tot nu toe kunnen studenten uit het Caribisch gebied pas een BSN aanvragen als ze in Nederland zijn en zich inschrijven bij een gemeente. Hierdoor kunnen ze veel zaken pas regelen als ze in Nederland zijn.

Vanaf april 2024 wordt Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een aangewezen bestuursorgaan (ABO). Dit betekent dat DUO aankomend studenten uit het Caribisch gebied in kan schrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP) als hij of zij studiefinanciering aanvraagt voor een opleiding in Nederland. Als de aanvraag voor studiefinanciering is verwerkt, wordt de student door DUO als niet-ingezetene in de BRP ingeschreven. Hierdoor ontvangt de student een burgerservicenummer (BSN). Zo kunnen studenten voor vertrek naar Nederland een aantal zaken regelen. Zoals het aanvragen van een DigiD, waarmee de student kan inloggen op Mijn DUO. Binnen 5 dagen na aankomst in Nederland meldt de student zich bij de Nederlandse gemeente waar de student gaat verblijven. De gemeente zorgt dat de student vervolgens wordt ingeschreven als ingezetene in de BRP.

 

Delen

Scroll naar boven