Overslaan en naar de inhoud gaan

Cijfers: Centraal Meldpunt Identiteitsfraude

Slachtoffers van (mogelijke) identiteitsfraude kunnen terecht bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI). Het CMI biedt hulp en advies om het misbruik van je gegevens te stoppen en eventuele gevolgen te herstellen. Daarnaast geeft het CMI preventief advies, voorlichting en verzorgt presentaties.

Meldingen identiteitsfraude 2010 - 2022

Sinds de oprichting van het CMI in 2010 hebben steeds meer burgers hun weg naar het meldpunt gevonden. In 2022 deden ruim zesduizend burgers melding van (mogelijke) identiteitsfraude.

Meldingen in 2023

Onderstaande grafiek geeft een weergave van het aantal meldingen in 2023. Het bovenste vlak geeft het totaal op jaarbasis aan en het onderste vlak zijn het aantal meldingen per maand.

Type meldingen in 2023

Je kunt bij het CMI via vier formulieren melding van identiteitsfraude doen. In 2021 en 2022 werd het meest melding gedaan onder de categorie overige. Dit gaat om meldingen waarbij er sprake is van een combinatie van de drie vormen, of om meldingen die vallen onder een andere vorm van identiteitsfraude. Bijvoorbeeld als er een telefoonabonnement, lening of creditcard is afgesloten op jouw naam.

Scroll naar boven