Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtheidskenmerken reisdocumenten

Echtheidskenmerken van een paspoort en identiteitskaart helpen tegen misbruik, fraude en vervalsing. De eerstelijns echtheidskenmerken van het Nederlands paspoort en de identiteitskaart zijn zonder hulpmiddelen te controleren, zoals het voelbaar reliëf en het schaduwwatermerk.

Kenmerken Nederlandse identiteitskaart model 2021

Met ingang van 2 augustus 2021 is een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Door de toevoeging van de EU vlag met letters NL, een gewijzigd kinegram en twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip (net als het paspoort) voldoet dit nieuwe model aan de eisen van de Europese verordening 2019/1157. De Nederlandse identiteitskaart is maximaal 10 jaar geldig. Voor kinderen die jonger zijn dan 18 jaar is de maximale geldigheidsduur van de Nederlandse identiteitskaart 5 jaar.

De kenmerkenbrochure identiteitskaart 2021 geeft informatie over de (echtheids)kenmerken die zijn toegepast in het nieuwe model, waar de kenmerken zich op de identiteitskaart bevinden en hoe de kenmerken gecontroleerd kunnen worden.

Kenmerken Nederlands paspoort 2021

Op 30 augustus 2021 is een nieuw model van het nationaal paspoort geïntroduceerd. Een nieuw model reisdocument voor vluchtelingen is eveneens in omloop gebracht. Door de toevoeging van het BSN in een QR-code voldoet dit nieuwe model aan een toezegging aan de Tweede Kamer. Ook is een aantal wijzigingen doorgevoerd om eenheid in de familie van Nederlandse reisdocumenten te behouden. De wijzigingen helpen om fraude, misbruik en vervalsing tegen te gaan.

Kenmerken Nederlandse paspoorten en identiteitskaart model 2014

De brochure Kenmerken Nederlandse paspoorten en Nederlandse identiteitskaart bevat informatie over de (echtheids)kenmerken die zijn toegepast in het nieuwe model paspoort en Nederlandse identiteitskaart 2014 en in het oude model 2011. De brochure laat zien waar de kenmerken zich in de documenten bevinden en hoe je ze controleert. Er is ook een Engelstalige brochure beschikbaar: Features of Dutch passports and Dutch identity card 2014.

Echtheidskenmerken reisdocumenten oudere modellen

De echtheidskenmerken van de modellen van vóór 2014 zijn ook terug te vinden op EdisonTD (online database van de politie in samenwerking met internationale partners) en op de website van de Raad van de Europese Unie (Openbaar online register van authentieke reis- en identiteitsdocumenten). EdisonTD bevat daarnaast informatie over de echtheidskenmerken van reisdocumenten van 200 landen.

DutchID-app

Met de DutchID app kunt u de echtheidskenmerken van Nederlandse reisdocumenten controleren. De app simuleert bijvoorbeeld het reliëf op de smartphone of tablet. Zo is deze te vergelijken met het echte reliëf op het reisdocument. DutchID is ontwikkeld voor burgers, private instellingen, overheden en eerstelijns controleurs. De app is gratis te downloaden van Apple iTunes en Google Play.

Echtheidskenmerken vreemdelingendocumenten

Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst kun je de echtheidskenmerken van Nederlandse documenten voor vreemdelingen bekijken.

Scroll naar boven