Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerlijk over je ID

Je ID uitlenen aan je vriend of vriendin. Wist je dat dat strafbaar is? Je pleegt dan identiteitsfraude. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kun je 2 jaar je paspoort kwijtraken. Of je krijgt een geldboete.

Lenen of vervalsen

Veel jongeren plegen identiteitsfraude door hun identiteitsbewijs (je paspoort of identiteitskaart) uit te lenen, zelf een ID van iemand anders te lenen of door ID’s te vervalsen. 1 op de 5 scholieren onder de 18 gebruikt weleens een geleend of vervalst identiteitsbewijs. Bijvoorbeeld om alcohol of sigaretten te kunnen kopen als je nog geen 18 bent, of om binnen te komen in een kroeg of club met een leeftijdsgrens. Veel jongeren zijn zich niet bewust van de gevolgen van fraude met een identiteitsbewijs.

Gevolgen

Als je wordt gepakt met een vals ID kun je een boete krijgen of een HALT-maatregel.  Daarnaast kunnen je persoonsgegevens worden opgenomen in het Register paspoortsignaleringen (RPS). Dit is een overzicht waar mensen in staan die geen paspoort meer kunnen krijgen. Als je hierin staat moet je je paspoort bij de gemeente inleveren en kun je in de meeste gevallen geen nieuw paspoort aanvragen. Je kunt je paspoort zelfs 2 jaar kwijtraken. Dat betekent dat je niet meer buiten Europa kunt reizen. De maatregelen gelden zowel voor degene die het valse ID bij zich heeft, als degene die het heeft uitgeleend.

Toch een paspoort?

Er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen kun je toch een paspoort krijgen. Bijvoorbeeld als je een ziek familielid hebt in het buitenland, of voor je studie, werk of stage buiten Europa. Je dient dan een ‘verzoek tot overeenstemming in’. Hierbij vraag je RvIG om een tijdelijk paspoort. Je moet hiervoor bewijs meesturen, waarop staat dat je het paspoort echt nodig hebt. Bijvoorbeeld een overlijdensakte of een inschrijfformulier, een werkgeversverklaring of een stageovereenkomst. Deze documenten moeten actueel zijn en er moeten handtekeningen op staan van de verantwoordelijke personen. Lees meer over hoe je een verzoek tot overeenstemming doet op de pagina Tijdelijk paspoort aanvragen.

Je paspoort is beschermd

Reisdocumenten zoals je paspoort of identiteitskaart worden door de wet beschermd. Misbruik ervan, zoals vervalsen of uitlenen, is strafbaar. Dit staat in de Paspoortwet, om specifiek te zijn in de artikelen 60 en verder. Het plaatsen van je gegevens in het RPS is een maatregel om het Nederlands reisdocument te beschermen. Het Nederlandse paspoort en de Nederlandse identiteitskaart zijn documenten waar mensen veel vertrouwen in hebben. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Deze betrouwbaarheid kan in gevaar komen door het uitlenen van je ID, ook al lijkt dit nog zo onschuldig. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat je bent wie je ID zegt dat je bent.

 

Scroll naar boven