Overslaan en naar de inhoud gaan
Image
Paspoortpiek banner 2

Extra drukte bij aanvraag nieuw reisdocument

Vanaf 2024 moeten veel mensen hun reisdocument vernieuwen. Het kan daarom druk worden bij de gemeente, vooral in de periode vóór de zomervakantie. Hieronder lees je hoe dat komt en wat je kunt doen.

Waarom is het zoveel drukker?

Dat komt doordat deze documenten voor volwassenen in 2014 voor het eerst een geldigheidsduur van 10 jaar kregen. Tot die tijd was dat 5 jaar. Dat betekent dat er de afgelopen jaren relatief weinig reisdocumenten zijn uitgegeven, omdat er minder documenten verliepen. Vanaf dit jaar verlopen de eerste paspoorten en identiteitskaarten met een nieuwe geldigheidsduur. Daarom verwachten wij vanaf 2024 weer meer aanvragen. Dit duurt naar verwachting tot en met 2028, daarna neemt het aantal aanvragen weer af.

Controleer op tijd de geldigheid van jouw reisdocument

Verloopt de geldigheid binnenkort of heb je een document eerder nodig omdat je naar het buitenland gaat reizen? Vraag dan ruim van tevoren een nieuw reisdocument aan bij jouw gemeente. Door de drukte kan het gebeuren dat jouw gemeente niet direct tijd heeft. Houd hier rekening mee. Kijk op de website van je eigen gemeente of het nodig is om hiervoor een afspraak te maken of dat je zonder afspraak een nieuw reisdocument kunt aanvragen. Dit verschilt per gemeente.

Alle gemeenten hebben maatregelen genomen om hinder te voorkomen

Denk bijvoorbeeld aan extra personeel of ruimere openingstijden. Toch kan het gebeuren dat je niet direct terecht kunt bij jouw gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. Kun je niet tijdig een afspraak inplannen om een nieuw reisdocument aan te vragen? Neem contact op met jouw eigen gemeente om jouw situatie uit te leggen en mogelijke oplossingen te bespreken. De gemeente vertelt wat er wel of niet mogelijk is.

Bereid jouw paspoortaanvraag goed voor

Je moet een goedgelijkende kleurenpasfoto meenemen die niet ouder is dan 6 maanden en die voldoet aan de pasfoto-eisen. Neem alle reisdocumenten mee die in jouw bezit zijn, het maakt niet uit of deze verlopen  of nog geldig zijn. Minderjarigen moeten toestemming hebben van de/beide gezaghouder(s). Op de website van jouw gemeente lees je hoe je dit bij jouw gemeente regelt. Jouw aanvraag voor een nieuw paspoort of identiteitskaart kan alleen afgerond worden als je alle benodigdheden meeneemt naar jouw aanvraag. Voorkom met een goede voorbereiding dat je later terug moet komen.

De producent levert binnen 6 werkdagen

Binnen 6 werkdagen na jouw aanvraag wordt het document afgeleverd bij jouw gemeente. Jouw gemeente informeert jou over hoe en wanneer je jouw reisdocument kunt afhalen. Heb je jouw reisdocument sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag, hier betaal je een toeslag voor. Bekijk de website van jouw gemeente om te zien hoe je een spoedaanvraag kunt doen.

Scroll naar boven