Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ Sectorale berichtenvoorziening

Een berichtenvoorziening is de schakel tussen je organisatie en de beheervoorziening BSN (burgerservicenummer). Deze heb je nodig voor het geautomatiseerd uitwisselen van berichten. Of je bouwt er zelf een of je laat er een bouwen.

Een sector stelt zelf een sectorale berichtenvoorziening in. Deze sectorvoorziening fungeert als intermediair tussen gebruiker en beheervoorziening BSN (burgerservicenummer).
De BSN-verificatievragen van een gebruiker uit die sector aan de beheervoorziening BSN kunnen/moeten via deze voorziening gaan lopen, al naar gelang de wettelijke verplichting daartoe in bestaande wet- en regelgeving. Een gebruiker in die sector hoeft/mag zich daarom niet aanmelden bij de beheervoorziening BSN. Hij meldt zich aan bij de sectorale berichtenvoorziening als hij gebruik wil maken van de voorzieningen van de beheervoorziening BSN.

Het uitgangspunt is dat (groepen van) gebruikersorganisaties zelf bepalen of zij de verificatievragen aan de Beheervoorziening BSN (burgerservicenummer) via een of meer Sectorale Berichtenvoorzieningen willen laten verlopen. Gebruikers kunnen dus van meer dan een Sectorale Berichtenvoorziening gebruikmaken om de Beheervoorziening BSN te bevragen, maar dat hoeft niet.

 

Hieronder staat welke organisatie zich aanmeldt bij de Beheervoorziening burgerservicenummer (BV BSN) en welke bij de Sectorale berichtenvoorziening:

Type organisatie Moet zich aanmelden bij
Apotheek Sectorale berichtenvoorziening zorginstellingen
Artsen (niet huisartsen) Sectorale berichtenvoorziening zorginstellingen
Fysiotherapeut en dergelijke Sectorale berichtenvoorziening zorginstellingen
Gemeente (als gebruiker) Beheervoorziening BSN
Tandarts Sectorale berichtenvoorziening zorginstellingen
Ziekenhuis Sectorale berichtenvoorziening zorginstellingen
Zorgverzekeraar Sectorale berichtenvoorziening zorginstellingen
Scroll naar boven