Overslaan en naar de inhoud gaan

Fraude en Misbruik

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over fraude en misbruik van het ID en het Register Paspoortsignaleringen (RPS).

Identiteitsfraude

Je pleegt identiteitsfraude als je de persoonsgegevens van iemand anders misbruikt. Bijvoorbeeld met een vals identiteitsbewijs of door je voor te doen als iemand anders. Je ID uitlenen aan een vriend is ook identiteitsfraude. Of zelf gebruikmaken van een ID van iemand anders. Soms worden identiteitsgegevens gestolen. Als je slachtoffer bent van identiteitsfraude moet je snel actie ondernemen. Identiteitsfraude is strafbaar. Je kunt er een boete of HALT-maatregel voor krijgen, of zelfs je paspoort verliezen. Lees meer over identiteitsfraude op Vraaghetdepolitie.nl.
 

In artikel 24b van de Paspoortwet staat dat je geen misbruik mag maken van je identiteitsbewijs (paspoort of id-kaart). Zo mag je het niet beschadigen of vervalsen. Ook mag je het niet aan iemand anders uitlenen.

Als je misbruik hebt gemaakt van een identiteitsbewijs, pleeg je identiteitsfraude. Dat is strafbaar. Je kunt er een boete of HALT-maatregel voor krijgen. Los hiervan kunnen je gegevens in het RPS komen, en kun je je paspoort verliezen. Je gegevens komen dan in het Register paspoortsignaleringen (RPS). Je kunt dan geen nieuw paspoort aanvragen, of je huidige paspoort wordt ingenomen. In sommige gevallen kun je 2 jaar geen paspoort krijgen.

Vals ID

Ja. Een vervalst identiteitsbewijs is een voorbeeld van identiteitsfraude. Je kunt er een boete of HALT-maatregel voor krijgen, of zelfs je paspoort verliezen.

Nee, dan pleeg je identiteitsfraude. Dat is strafbaar. Je kunt er een boete of HALT-maatregel voor krijgen. Los hiervan kunnen je gegevens in het RPS komen, en kun je je paspoort verliezen.

Nee, dan pleeg je identiteitsfraude. Dat is strafbaar. Je kunt er een boete of HALT-maatregel voor krijgen. Los hiervan kunnen je gegevens in het RPS komen, en kun je je paspoort verliezen.

ID van een ander persoon

Nee, dat is een vorm van identiteitsfraude. En dat is strafbaar. Je kunt er een boete of HALT-maatregel voor krijgen, of zelfs je paspoort verliezen.

Scroll naar boven