Overslaan en naar de inhoud gaan

Identiteitsfraude voorkomen

Je kunt jezelf beschermen tegen identiteitsfraude. Onder meer door zorgvuldig om te gaan met je identiteitsgegevens, paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Laat jouw identiteitsgegevens en documenten niet stelen

Bewaar je identiteitsdocument op een veilige plaats

Gestolen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen zijn populair onder criminelen. Dat komt omdat ze steeds moeilijker te vervalsen zijn. De oplichter koopt online het identiteitsdocument van iemand die op hem lijkt. Bij identiteitscontroles is deze vorm van fraude moeilijk te herkennen.

Geef jouw digitale accounts een dubbele beveiliging

Hackers kunnen inbreken op jouw computer of op je account voor e-mail of social media. Op die manier stelen ze persoonlijke gegevens of versturen berichten onder jouw naam. Beveilig jouw accounts met dubbele verificatie. Je ontvangt dan een extra controlecode per sms of via een app. Een oplichter kan dan niets beginnen zonder jouw telefoon, tablet of computer.

Deel je gegevens en documenten niet met de verkeerde mensen

Wees alert op babbeltrucs

Oplichters kunnen je opbellen en zich voordoen als medewerker van een bank of computerbedrijf. Ze kunnen hierbij doen alsof het telefoonnummer afkomstig is van je bank. Dit heet spoofing. Voor je het door hebt, geef jij je inloggegevens prijs. Wees hierop alert. Controleer het verhaal. Zoek het telefoonnummer van het bedrijf op en leg uit wie je heeft benaderd en wat hij gevraagd heeft.

Online kopen of verkopen? Stuur geen kopieën van je identiteitsdocument

Sommige oplichters adverteren (online) met iets wat je graag wilt hebben: concertkaartjes, woonruimte, een leuke baan. Soms vragen ze je om een kopie van je identiteitsdocument of andere documenten te sturen. Ga hier niet op in.

Klik in e-mails nooit op een link naar een inlogpagina

Oplichters kunnen je een phishing mail sturen. Dit is een mail die lijkt op een mail van de overheid, een bank of een ander bekend bedrijf. In die mail vragen ze jou om persoonlijke gegevens of in te loggen door te klikken op een link. Deze link stuurt je naar een valse website. Klik niet op de link. Zoek zelf het juiste webadres/telefoonnummer op van bijvoorbeeld jouw bank en neem contact op.

Geef je identiteitsgegevens niet ‘cadeau’

Voorkom fraude met een kopie van je identiteitsdocument

Organisaties vragen soms om een kopie van je identiteitsdocument. Die kopieën worden vaak goed bewaard, maar niet altijd. Met een kopie van jouw identiteitsdocument kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van je identiteitsdocument onbruikbaar voor oplichters. Of gebruik hiervoor de KopieID-app.

Vernietig persoonlijke gegevens in oude documenten of computers

Oplichters kunnen in jouw afval zoeken naar loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren. Ook als jij je oude computer, tablet of telefoon wegdoet, kan deze in verkeerde handen vallen. Versnipper of verscheur daarom oude documenten met jouw identiteitsgegevens en adresgegevens. En vernietig gegevens op oude computers en telefoons.

Wees voorzichtig op social media

Oplichters kunnen gegevens over jouw verzamelen via bijvoorbeeld Google, Instagram, Facebook of Twitter. Zo brengen ze zorgvuldig jouw profiel in kaart. Vervolgens handelen ze namens jou. Weet daarom wat je deelt via social media. Toon online zeker geen foto’s van jouw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Scroll naar boven