Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatieanalist: Hans Hendrikman

Na een opleiding tot werktuigbouwkundige, combineerde Hans het werkende leven met een studie Informatiekunde aan de Haagsche Hogeschool. Na enkele jaren te hebben gewerkt bij Siemens Nederland kwam Hans uiteindelijk, na een overstap naar Ordina, als consultant bij de overheid terecht. Sinds 2016 is Hans in vaste dienst bij RvIG als informatieanalist voor het identiteits- en reisdocumentendomein.

Image
Een foto van Hans Hendrikman. De foto is gebruikt voor een artikel in de serie RvIG'er in beeld

Even voorstellen

Hans is begonnen als constructeur-tekenaar bij een fabrikant van industriële weegschalen. Sindsdien heeft hij vele uiteenlopende functies bekleed: van logistiek medewerker tot procesmanager. Uiteindelijk kwam hij terecht bij IT / Telecom bij Siemens. Na het afronden van zijn tweede opleiding heeft Hans de overstap gemaakt naar Ordina en is hij als consultant terecht gekomen bij projecten binnen de overheid. Hier is hij betrokken geweest bij ‘DigiD machtigen’, de start van zijn carrière bij de overheid. En zo geschiedde.

In zijn vrije tijd is Hans geregeld aan het verbouwen of aan het sleutelen aan auto’s. Sportief is ‘ie ook, zo rijdt hij ook graag toertochten op de motor met vrienden in Nederland of Duitsland en België.

Hoe kwam je bij RvIG terecht?

Na het afronden van de studie heb ik de overstap gemaakt naar Ordina en ben ik als consultant terecht gekomen bij projecten bij de overheid. Bij het eerste project was ik betrokken bij het in de steigers zetten van iets totaal nieuws. Dat is heel leuk, je ziet zo’n project van 'niets' 'iets' worden en vervolgens officieel in productie gaan. Aansluitend ben ik gedetacheerd bij BPR –het voormalige RvIG– voor het project ‘Full Service’, namelijk: het verstrekken van gegevens vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aan afnemers, iets wat daarvoor doorgaans via gemeenten verliep. Vervolgens kwam ‘Operatie BRP’ waar ik een aantal jaren aan mee heb mogen werken. Ik ben bij het toenmalige BPR terechtgekomen door de mensen waar ik bij DigiD Machtigen mee heb gewerkt. Sinds 2014 ben ik vanuit het project Operatie BRP weer terug bij RvIG als informatieanalist voor het identiteits- en reisdocumentendomein. Eerst als gedetacheerde en sinds 2016 vast in dienst.

Hoe heb je de start bij RvIG ervaren?

Omdat ik vanuit de detachering al een aantal projecten voor RvIG succesvol had afgerond, verliep mijn sollicitatieprocedure iets anders dan gebruikelijk. Het selectie- en draagvlakgesprek was meer een formaliteit, zeg maar. Het was een prettige en ook soepele en constructieve ervaring.  Vooral het gevoel echt welkom te zijn en dat gezocht wordt naar juist die 'fit' gaf mij een comfortabel en welkom gevoel. Als je vast in dienst bent, ben je er 'eentje' van RvIG. En dat is heel fijn.

En hoe ervaar je het werken bij RvIG?

Je voelt het direct als een organisatie een echte 'mensenorganisatie' is. RvIG is zo’n organisatie: de ideale mix van gezien en gehoord worden, waarbij ondernemerschap en nieuwe ideeën worden gewaardeerd. Maar RvIG is ook een organisatie waar lekker wordt gewerkt en dingen gerealiseerd worden in een sfeer die constructief en hulpvaardig is. We doen het samen!

We krijgen als informatieanalisten alle ruimte en nemen daarbij het initiatief om onze eigen rol en de samenwerkingen tegen het licht te houden. Hiermee ‘voeden’ we onze leidinggevende en dat wordt met open armen ontvangen. Kort gezegd: het werken bij RvIG is heel fijn. Ik haal voldoening uit mijn werk, mijn werk wordt gewaardeerd en ik werk samen met hele prettige collega’s die er altijd voor je zijn – en niet alleen inhoudelijk.

Vertel eens wat over je rol als informatieanalist voor het identiteits- en reisdocumentendomein, wat houdt dat in?

Als informatieanalist werk ik binnen verschillende projecten: soms aan de start en soms in een later stadium. Ik houd mij dus bezig met een enorme variëteit aan werkzaamheden: van het inrichten van een ontwikkelproces voor het aanpassen van bestaande systemen of bijvoorbeeld het analyseren van processen en het achterhalen van de behoeften, tot het bedenken van nieuwe processen. En dit alles met een ‘Agile’ instelling. Zo sta ik nog weleens voor een groep voor het geven van een workshop of het geven van een presentatie. Al met al een breed werkveld dus!

Image
Een foto van Hans Hendrikman, gemaakt voor de serie RvIG'er in beeld

Wat maakt je gelukkig in je rol als informatieanalist bij RvIG?

Het sociale en communicatieve en gezamenlijk mooie resultaten boeken die zich vertalen in concrete applicaties die ook écht in het werkveld worden ingezet, is wat mij de energie geeft en gelukkig maakt. Het feit dat je het samen doet en daarbij iets moois bijdraagt aan het maatschappelijke verkeer doet mij goed.

Werken bij RvIG?

Scroll naar boven