Overslaan en naar de inhoud gaan

Bescherm je identiteitsgegevens tegen misbruik met de vernieuwde KopieID-app

Je huurt een auto, checkt in bij een hotel of sluit een abonnement af... Er zijn tal van momenten waarop een kopie van je identiteitsdocument gevraagd wordt, maar niet in alle gevallen mag dit. Met de KopieID-app maak je veilig een kopie van je identiteitsdocumenten, waarmee je jouw identiteitsgegevens en je privacy beschermt. Dit kan nu nog eenvoudiger met de recent vernieuwde versie van de app. De gratis app is beschikbaar in de App Store of Google Play Store.

Waarom de KopieID-app?

Kopieën van identiteitsdocumenten zijn waardevol voor oplichters. Ze kunnen hiermee frauduleuze handelingen verrichten, zoals het aanvragen van leningen of het afsluiten van telefoonabonnementen. Dit kan resulteren in onverwachte rekeningen voor aankopen die je niet hebt gedaan. Door met de KopieID-app een veilige kopie van je identiteitsgegevens te maken, maak je het oplichters aanzienlijk moeilijker om je gegevens te misbruiken. Gelukkig maken steeds meer mensen gebruik van de Kopie-ID app om hun gegevens te beschermen. In 2023 is de vorige versie van de app meer dan 5 miljoen keer gebruikt.

Wat is er nieuw?

De vernieuwde versie van de KopieID-app maakt zelf een foto van een identiteitsdocument en herkent waar gegevens op het document staan. Dit geldt onder andere voor het paspoort, de identiteitskaart en het rijbewijs, maar ook voor identiteitsdocumenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Hierdoor kun je de app gegevens voor je laten wegstrepen die voor de ontvanger niet noodzakelijk zijn. Je kunt een watermerk toevoegen dat aangeeft waarvoor de kopie bedoeld is. Ook kun je ervoor kiezen om de kopie beveiligd op te slaan voor later gebruik. Bovendien is de app gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen (ook voor slechtzienden), en voldoet aan de Rijksbrede vereisten van toegankelijkheidsniveau A. Tot slot is de app niet alleen beschikbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels, Spaans en Papiaments.

Waarom een kopie?

De reden dat er om een kopie wordt gevraagd, is vaak eenvoudig: degene die dit doet, wil zeker weten dat je bent wie jij zegt dat je bent. Geen probleem natuurlijk. Maar wat als een bediende achter een willekeurige balie een kopietje wil maken van je paspoort? Stem hier dan niet klakkeloos mee in.

Wie mogen een kopie maken?

Uit de Identiteitsmonitor 2023 blijkt dat er regelmatig wordt gevraagd een kopie of scan van een identiteitsdocument te overhandigen of op te sturen. Het afgelopen jaar heeft 51% van de ondervraagden dit minstens één keer gedaan.  Slechts enkele organisaties mogen om een kopie van jouw identiteitsdocument vragen. Dit zijn bijvoorbeeld overheidsinstanties, banken, notarissen en werkgevers. Meer informatie over de wettelijke regels voor het overnemen of kopiëren van identiteitsgegevens staat op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het komt voor dat ook andere organisaties om een kopie vragen, terwijl de controle van je identiteitsdocument vaak al voldoende is. Vraag daarom altijd waarvoor de kopie nodig is en of je bepaalde gegevens kunt afschermen.
 

Delen

Scroll naar boven