Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal inschrijvingen in de RNI met een tijdelijk verblijfsadres

Om gemeenten inzicht te geven in het aantal inschrijvingen in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI) met een tijdelijk verblijfsadres, plaatsen wij deze cijfers vanaf 13 december op onze website.

Personen die korter dan 4 maanden in Nederland verblijven, kunnen zich laten inschrijven in de Registratie Niet-ingezetenen  (RNI). Het tijdelijk verblijfsadres is een adres dat een niet-ingezetene hierbij vrijwillig doorgeeft. Dit adres is de plek waar de niet-ingezetene verblijft in Nederland. Voorheen werd bij een inschrijving in de RNI alleen een woonadres in het buitenland geregistreerd. Dit betekende dat de Nederlandse overheid geen zicht had op waar een niet-ingezetene verblijft in Nederland. Sinds oktober 2022 worden tijdelijke verblijfsadressen geregistreerd, samen met contactgegevens. Zo ontstaat er beter zicht op deze groep. Het doel is onder andere om kwetsbare groepen beter te kunnen bereiken en beschermen.

De cijfers die gepubliceerd zijn laten per gemeente het aantal inschrijvingen met een tijdelijk verblijfsadres (aantal personen) in betreffende periode zien. Daarnaast wordt het aantal verschillende adressen getoond waarop deze personen zijn ingeschreven (aantal adressen). Als een niet-ingezetene geen tijdelijk verblijfsadres heeft doorgegeven, komen de gegevens van deze persoon niet voor. De cijfers tonen de registraties van de afgelopen 4 maanden. De gegevens worden iedere maand per gemeente bijgewerkt. Gezien de tijdelijkheid van deze adressen kan er geen direct verband worden gelegd met het aantal niet-ingezetenen dat daadwerkelijk verblijft in een gemeente. Het is goed mogelijk dat veel van de niet-ingezetenen alweer zijn verhuisd en geen nieuw tijdelijk verblijfsadres hebben doorgegeven. RvIG werkt aan verschillende maatregelen om de actualiteit van de tijdelijk verblijfsadressen te verhogen.

Deze cijfers helpen gemeenten om beter inzicht te krijgen in waar niet-ingezetenen verblijven om zodoende beleid en voorzieningen op maat aan te kunnen bieden. Meer informatie vind je ook in de veelgestelde vragen over het aantal RNI-inschrijvingen met tijdelijk verblijfsadres.

Delen

Scroll naar boven