Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal gemeenten kan als ABO verblijfsgegevens van niet-ingezetenen aanpassen

Vanaf begin oktober heeft een aantal gemeenten de mogelijkheid om veranderingen door te voeren in de verblijfsgegevens van niet-ingezetenen in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Deze gemeenten hebben voor een periode van vier jaar de rol van Aangewezen bestuursorgaan (ABO) gekregen.

Experimentenbesluit bijhouding BRP

Het toekennen van de rol van ABO aan gemeenten is onderdeel van het Experimentenbesluit bijhouding BRP, dat op 1 oktober in werking is getreden. Binnen dit experiment kunnen de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas, Schiedam, Hollands Kroon en Aalsmeer/Amstelveen aanpassingen in het Tijdelijk verblijfsadres doorvoeren.

Zij krijgen daarmee een actieve rol in de bijhouding van het Tijdelijk verblijfsadres. Binnen het experiment wordt onderzocht of dit bijdraagt aan de kwaliteitsverbetering van de gegevens in de RNI. Gemeenten zijn immers vaak beter op de hoogte van de actuele situatie en hebben meer mogelijkheden om deze gegevens te controleren.

Het experiment duurt vier jaar en wordt gemonitord en na afloop geëvalueerd. Afhankelijk van de uitkomsten van het experiment wordt bepaald of en hoe deze mogelijkheid uit te breiden naar andere gemeenten.

Delen

Scroll naar boven