Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging servercertificaten BRP/GBA-berichtendienst

Vanaf 6 november moeten alle gemeenten en afnemers met een mailbox in de BRP/GBA-berichtendienst het publieke deel van nieuwe servercertificaten gaan gebruiken. Ook het IP-adres waarnaar de verbinding wordt gelegd, verandert.

Een groot deel van de gemeenten en afnemers heeft inmiddels de nieuwe certificaten geïnstalleerd. Afnemers en gemeenten die dit nog niet gedaan hebben, hebben deze week een reminder ontvangen. De oude servercertificaten vervallen na 6 november. Als de certificaten niet op tijd vervangen zijn, hebben organisaties geen toegang meer tot de mailbox voor de BRP/GBA-berichtendienst.

De wijziging betreft zowel de productie-omgeving als de proefomgeving (Schouwing&Toetsing) van de GBA-berichtendienst. De nieuwe certificaten en de nieuwe IP-adressen zijn nu al operationeel op de productie-omgeving en  proefomgeving.

Wat moet je doen?

Controleer, vanwege de vervanging van de servercertificaten, of het certificaat en/of het ip-adres aangepast moet worden. Als je dit zelf niet weet, neem dan contact op met je ICT-afdeling en/of leverancier.

De certificaten kun je downloaden vanaf deze pagina. Hier vind je ook meer informatie over de IP-adressen.

Achtergrond

De Rijksoverheid maakt gebruik van Public Key Infrastructure-certificaten (PKIo) voor een beveiligde uitwisseling van gegevens. Omdat de geldigheidstermijn van de huidige G1-certificaten van de GBA-berichtendienst dit najaar verloopt, is de vervangingsperiode nu gestart. G1-certificaten zijn certificaten met als stamcertificaat de CN (= Staat der Nederlanden Private Root CA - G1).

Voor vragen kun je contact opnemen met de Frontoffice van RvIG, via info@rvig.nl.

 

Delen

Scroll naar boven