Overslaan en naar de inhoud gaan
Naslagwerk

Informatieblad KopieID-app

Kopie ID. Een veilig ID

Met de KopieID-app maak je eenvoudig een kopie van je identiteitsdocument. Je kunt de app gegevens laten wegstrepen die voor de ontvanger niet noodzakelijk zijn. Vervolgens plaats je een watermerk waarmee je het doel en de datum vermeldt van de kopie. Vanuit de app kan je de kopie delen of beveiligd opslaan voor later gebruik. Zo bescherm je jouw identiteitsgegevens en maak je het oplichters moeilijker om je gegevens te misbruiken.

Heb je de app nog niet? Download de gratis app dan in de App Store of Google Play Store.

Fraude met identiteitsgegevens

Je huurt een auto, checkt in bij een hotel of sluit een abonnement af... Er zijn tal van momenten waarop een kopie van je identiteitsdocument gevraagd wordt, maar niet in alle gevallen mag dit. Moet je toch een kopie van je identiteitsdocument geven? Gebruik de KopieID-app hiermee maak je veilig een kopie van je identiteitsdocumenten, en worden identiteitsgegevens beschermd. Want kopieën van identiteitsdocumenten zijn waardevol voor oplichters. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat je rekeningen ontvangt voor zaken die je niet hebt gekocht.

Wanneer een kopie?

Organisaties mogen alleen een kopie van je identiteitsdocument maken als dat volgens de wet mag. Bijvoorbeeld je werkgever, een bank of een notaris. In de praktijk vragen ook andere organisaties om een kopie, terwijl de controle van je identiteitsdocument vaak al voldoende is. Vraag daarom altijd waarvoor de kopie nodig is en of je misschien bepaalde gegevens kunt afschermen, bijvoorbeeld je burgerservicenummer (BSN) en pasfoto.
Wil je meer informatie over wie een kopie van je identiteitsdocument mag maken? Kijk dan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat is er nieuw?

De vernieuwde versie van de KopieID-app maakt zelf een foto van een identiteitsdocument en herkent waar gegevens op het document staan. Dit geldt onder andere voor het paspoort, de identiteitskaart en het rijbewijs, maar ook voor identiteitsdocumenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Bovendien is de app gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen (ook voor slechtzienden), en voldoet aan de Rijksbrede vereisten van toegankelijkheidsniveau A. De app niet alleen beschikbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels, Spaans en Papiaments.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de KopieID-app op deze pagina.

Gebruik van de app

 1. Klik op ‘Maak een foto’.
 2. Richt de camera op het identiteitsdocument. Als het document goed in beeld is, maakt de app zelf een foto. Let bij het maken van een foto op het volgende:
  - Zorg dat het document binnen het kader valt.
  - Gebruik een donkere, vlakke ondergrond.
  - Zorg voor voldoende licht. Daglicht geeft het beste resultaat. 
  - Zorg dat je vingers buiten beeld zijn.
 3. Als de foto is gemaakt, kun je gegevens doorstrepen. De app toont een lijst van alle gegevens die op het document staan. Wil je iets doorstrepen? Geef dit dan aan in de lijst. De app ziet waar het gegeven op het document staat en streept dit voor je door. 
 4. Vervolgens vraagt de app of je een tekst op je kopie wil plaatsen, dit heet een watermerk. Met het watermerk geef je aan voor wie en waarvoor de kopie is.
 5. De kopie is nu klaar en kan gedeeld worden of opgeslagen voor later gebruik, dit kan alleen als je telefoon is beveiligd met een wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsherkenning.
 6. Wil je een opgeslagen kopie gebruiken? Ga dan naar de startpagina van de app en klik op ‘Opgeslagen kopieën’. Gebruik je wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsherkenning om de opgeslagen kopieën te openen.

Download dit informatieblad als PDF

Delen

Scroll naar boven