Overslaan en naar de inhoud gaan

PKI-overheidscertificaat BV BSN

De overheid maakt gebruik van Public Key Infrastructure-certificaten voor een beveiligde uitwisseling van gegevens. Iedere organisatie die gebruikmaakt van het beheervoorziening BSN-netwerk moet zelf sleutelmateriaal aanschaffen. Aan de hand daarvan wordt het gegevensverkeer versleuteld en identificeert de organisatie zich op het netwerk. De Public Key Infrastructure is een mechanisme om sleutelmateriaal uit te geven aan daartoe toegestane gebruikers.

Nee, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens geeft geen PKIoverheid-Certificaten uit. Het certificaat is te verkrijgen bij PKIoverheid-Certificatiedienstverleners ook wel Certificate Service Providers (CSP's) genoemd.
Er is een lijst van CSP's beschikbaar. De CSP's zijn op de hoogte van de voorwaarden die gelden voor de BV BSN (Beheervoorziening burgerservicenummer) en GBA-V (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens-Verstrekkingsvoorziening) en adviseren u bij de aanschaf van het juiste certificaat.

 

De gemeente kan in twee rollen worden aangesloten op de BV BSN (Beheervoorziening burgerservicenummer) als toekennende instantie (Burgerzaken) en als BSN-gebruiker (GABA, Gemeente als buitengemeentelijke afnemer).
Burgerzaken gebruikt het PKIoverheid-Certificaat voor twee webservices: Opvragen nummervoorraad en Realtime presentievraag. Voor het stellen van verificatievragen als BSN-gebruiker moet de gemeente beschikken over een PKIoverheid-Certificaat.

Nee, als jouw bewerker aangesloten is op de BV BSN (Beheervoorziening burgerservicenummer) met een PKIoverheid-Certificaat heb je er zelf geen nodig. Dit geldt ook voor gemeenten die een aansluiting als BSN-gebruiker willen. De eindverantwoordelijkheid voor de gegevensverwerking blijft evenwel volledig bij de BSN-gebruiker liggen.

Het PKIoverheid-Certificaat dat u van de CSP (Certificate Service Provider) heeft ontvangen, bevat een publiek deel met de identificerende gegevens van jouw organisatie (meestal in de vorm van een pem-bestand).
Om toegang te krijgen tot de BV BSN (Beheervoorziening burgerservicenummer) dien je eenmalig deze identificerende gegevens van het PKIoverheid-Certificaat (Public Key Infrastructure) te verstrekken aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens om het certificaat te autoriseren voor het BV BSN-systeem. Het publieke deel van het certificaat moet worden verzonden naar info@rvig.nl.

Ja, als je al een PKIoverheid-Certificaat (Public Key Infrastructure) hebt, kun je dat certificaat ook voor de BV BSN (Beheervoorziening burgerservicenummer) gebruiken. PKIoverheid stelt wel als voorwaarde dat het certificaat niet gekopieerd mag worden.
Beide diensten moeten daarom op dezelfde server draaien of ontsloten worden via een gemeenschappelijke server waarop het certificaat geïnstalleerd is.

Scroll naar boven