Overslaan en naar de inhoud gaan

Procedure identiteitskaart voor gedetineerden

Gemeenten met een Penitentiaire Inrichting (PI) kunnen identiteitskaarten uitreiken aan gedetineerden. Ook als zij in een andere gemeente staan ingeschreven.

Er is een aparte procedure voor het aanvragen en uitreiken van een identiteitskaart aan gedetineerden die in een andere gemeente staan ingeschreven. Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over deze procedure.
 

Deze procedure start op 1 september 2023.

Alle 24 PI-gemeenten zijn op de hoogte van de procedure en het werkproces. Zij zijn vanaf het begin betrokken geweest bij het opzetten van de processen.

Dat zijn de gemeenten Almelo, Alphen aan den Rijn, Arnhem, Dijk en Waard, Dordrecht, ’s-Gravenhage, Haarlemmermeer, Horst aan de Maas, Krimpen aan den IJssel, Land van Cuijk, Leeuwarden, Lelystad, Middelburg, Nieuwegein, Noordenveld, Roermond, Rotterdam, Sittard-Geleen, Soest, Stichtse Vecht, Vught, Zaanstad, Zutphen en Zwolle.

Nee, TBS-klinieken en jeugdinstellingen vallen niet onder deze procedure omdat hiervoor aparte afspraken zijn gemaakt. Gemeenten met een dergelijke instelling kunnen dus geen gebruik maken van deze procedure.

Nee, als een identiteitskaart in de penitentiaire inrichting is afgegeven wordt dat aan de gemeente van inschrijving gemeld met een C3-formulier. Dat wordt ook gedaan voor ingenomen of vermiste documenten. De vermissing wordt door de PI-gemeente wel direct met een C7 formulier gemeld aan RvIG voor signalering in het Basisregister.

PI-gemeenten krijgen een vergoeding van € 182 per uitgegeven identiteitskaart aan een gedetineerde uit een andere gemeente. Deze vergoeding ontvangen PI-gemeenten in een keer voor een heel jaar van RvIG. De peildatum van de vergoeding is 31 december van elk jaar. Het gaat om het aantal aangevraagde kaarten met de status ‘Ontvangen’ in de RAAS-PI.
 

Dan zijn er twee mogelijkheden om de identiteitskaart alsnog uit te reiken:

  1. De PI kan gedetineerde verwijzen naar de PI-gemeente voor het afhalen aan de balie;
  2. De PI-gemeente kan op verzoek van gedetineerde het document ter uitreiking aangetekend versturen naar de gemeente van inschrijving.

Wettelijk gezien kan dat, maar sinds 1 september 2023 is het ook mogelijk voor PI-gemeenten om een identiteitskaart aan te vragen voor een gedetineerde uit een andere gemeente. Deze procedure is gemaakt om gemeenten te ontlasten van veel reistijd naar de gedetineerde toe. De PI-gemeente krijgt bovendien een vergoeding per NIK van €182 boven op de gewone gemeentelijke leges. De gemeente waar de gedetineerde staat ingeschreven krijgt deze vergoeding niet.

Scroll naar boven