Overslaan en naar de inhoud gaan

Regie-architect: Michel de Winter

Michel is regie-architect bij RvIG. En regie-architecten bij RvIG, die weten precíes wat er allemaal speelt. Binnen én buiten de organisatie. In onderstaand stuk lees je wat dat zoal inhoudt en hoe hij het werken bij RvIG ervaart.

Image
Een foto van Michel de Winter, met op de achtergrond een molen. De foto is gemaakt voor een artikel in de serie RvIG'er in beeld

Even voorstellen

Na een opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, is Michel aan de slag gegaan bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) als programmeur, ICT-adviseur en later ook architect. Na 12 jaar startte hij bij het programma Vernieuwing Grensmanagement (later Directie Migratiebeleid) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds maart 2020 is Michel werkzaam bij RvIG als regie-architect.

Hoe kwam je bij RvIG terecht?

Eerder werkte ik voor het project KTDI, of ook wel: Known Traveler Digital Identity, geïnitieerd door het World Economic Forum. Voor dit project wordt op dit moment een pilot voorbereid met een digitale representatie van het paspoort. Doel van het project: de reiziger kan vooraf de benodigde gegevens uit die digitale representatie opsturen naar bijvoorbeeld de Koninklijke Marechaussee en KLM, waardoor een ‘seamless’ en contactloos passagiersproces op de luchthavens ontstaat. Voor het KTDI-project werkte ik vanuit de Directie Migratiebeleid (DMB) van het ministerie van Justitie en Veiligheid al samen met RvIG. Ik was toen al om me heen aan het kijken naar een andere baan, toen een RvIG-collega mij attendeerde op een vacature bij RvIG.

Ik kende RvIG als een dynamische, laagdrempelige organisatie waar innovatie een belangrijk onderwerp is. Ook trok de organisatie mij aan omdat RvIG een architectuurcluster heeft waardoor je kunt samenwerken en sparren met collega-architecten. Bij mijn vorige werkplek DMB was ik de enige architect. De sollicitatieprocedure verliep snel en plezierig, ik had leuke gesprekken met (toen nog) toekomstige collega’s.

Vertel eens wat over je rol als regie-architect, wat houdt dat in?

Als regie-architect vertaal ik, samen met mijn collega’s, principes en richtlijnen naar concrete kaders waarbinnen projecten nieuwe producten, diensten of processen en de technologische ondersteuning kunnen ontwikkelen. Regie-architecten weten wat er allemaal speelt, binnen en buiten RvIG, en niet alleen op technologisch gebied! Samen met mijn collega’s maak ik die vertaalslag. Daarnaast werken we aan de inrichting van de architectuurregiefunctie, die moet nog worden ‘ontworpen’ en daarna geïmplementeerd.

Waaruit bestaat jouw werkdag/werkweek?

Die bestaat uit best veel WebEx-overleggen. Die gaan niet alleen over bovengenoemde onderwerpen, ik ben ook nog bij een aantal projecten betrokken als projectarchitect. In die zin leg ik mijzelf dus de kaders op. Naast de overleggen besteed ik mijn tijd aan het uitwerken van uiteenlopende stukken. Zo wordt aan het begin van een project vastgesteld welke producten, diensten, bedrijfsprocessen en de ondersteunende technologie (software, hardware) worden aangepast of geïntroduceerd. Uiteraard rekening houdend met privacy en informatiebeveiligingseisen. Dit alles is opgenomen in een zogeheten ‘project start architectuur’ – ook wel een ‘PSA’ genoemd – die ik voor twee projecten opstel.

Image
Een foto van Michel de Winter, leunend tegen een dukdalf. De foto is gemaakt voor een artikel in de serie RvIG'er in beeld

Wat maakt je gelukkig in je rol als regie-architect bij RvIG?

De afwisseling in de werkzaamheden en de ruimte die je krijgt vind ik heel prettig. Eigen initiatief wordt gewaardeerd, net als een positief-kritische houding. Daarnaast is de laagdrempeligheid erg fijn. Als je wilt aankloppen bij bijvoorbeeld een lid van het directieteam, is dat geen probleem.

Werken bij RvIG?

Scroll naar boven