Overslaan en naar de inhoud gaan

Reisdocumenten en identiteitsdocumenten

In het Caribisch deel van het Koninkrijk worden Nederlandse paspoorten en Identiteitskaarten met een inlogfunctie (NIK) verstrekt. De NIK kan alleen aangevraagd worden door burgers die in het bezit zijn van een burgerservicenummer. Naast de Nederlandse legitimatiebewijzen geeft ieder eiland een eigen identiteitsdocument af, ook wel de sédula genoemd.

Caribisch Nederland en Caribische landen

Reisdocumenten in het Caribisch deel van het Koninkrijk

De uitgifte van reisdocumenten op Caribisch Nederland is zoveel mogelijk gelijk aan de uitgifte van reisdocumenten in Nederlandse gemeenten. In Nederland zijn de burgemeesters verantwoordelijk voor uitgifte. In Caribisch Nederland is dat de gezaghebber en in de Caribische landen is dit de Gouverneur.  De uitgifte van de e-NIK op de Caribische landen vindt onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse vertegenwoordiging plaats.
De aanvraag en uitgifte van reisdocumenten in Caribisch Nederland is geregeld in de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 (PUN). De aanvraag en uitgifte voor de Caribische landen is geregeld in de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen (PUCAR).

Identiteitskaart BES (Sédula)

Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben elk een eigen identiteitskaart, ook wel de sédula genoemd. Deze identiteitskaart  wordt uitgegeven door de afdelingen burgerzaken. De apparatuur voor het aanvragen en maken van de identiteitskaart  valt onder verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Wet identiteitskaarten BES). De identiteitskaart  heeft het formaat van een creditcard en bevat het eilandwapen. Een voorbeeld hiervan is te vinden in bijlage 1 van de Regeling identiteitskaarten BES

De volgende personen zijn verplicht een identiteitskaart  aan te schaffen:

  • alle ingezetenen die in de basisadministratie persoonsgegevens (PIVA) zijn ingeschreven
  • personen met de Nederlandse nationaliteit
  • legale vreemdelingen
  • personen van 12 jaar of ouder

De identiteitskaart  die op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt uitgegeven, is alleen geldig op het betreffende eiland. Bij verhuizing naar een ander eiland moet een nieuwe identiteitskaart  worden aangevraagd.
De identiteitskaart  dient ook als vreemdelingendocument en als zorgpas.

Sédula Caribische Landen

De drie Caribische landen hebben elk ook een eigen identiteitskaart. De landen bepalen ieder hun eigen beleid voor deze kaart. De identiteitskaart van de Caribische landen lijkt sterk op dat van Caribisch Nederland.

De lokale identiteitskaart  en de Nederlandse Identiteitskaart

Met de lokale identiteitskaarten  kan niet naar Nederland worden gereisd. Deze identiteitkaarten zijn in Nederland niet geldig als identiteitsbewijs. Met de NIK kan niet naar Caribisch Nederland of naar de Caribische landen worden gereisd. De NIK kan daar ook niet als identiteitsbewijs worden gebruikt. Voor reizen tussen het Europese en het Caribische deel van het Koninkrijk is dus altijd een paspoort nodig. Vanaf 2022 loopt er een pilot voor het wederzijds accepteren van elkaars identiteitsbewijzen bij het reizen tussen de Caribische landen en Caribisch Nederland. Niet alle Caribische landen doen hieraan mee.

Scroll naar boven