Overslaan en naar de inhoud gaan

Senior Agile Tester: Anna van Dam

Anna van Dam is Senior Agile Tester bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Sinds mei 2017 test en verbetert zij de diverse applicaties waar RvIG aan werkt. Binnenkort stroomt ze door naar een andere functie: die van Specifier. Hoe kwam ze bij RvIG terecht en wat vindt ze van de organisatie?

Image
Een foto van Anna van Dam

Even voorstellen

Anna heeft een diverse carrière achter de rug. Ze studeerde sociologie maar liet zich al snel omscholen tot apothekersassistent. Na jaren in de gezondheidszorg liet ze zich opnieuw omscholen, maar nu tot ICT’er. Na haar werk gaat Anna graag wandelen met haar twee honden en maakt ze grote legpuzzels. 

Hoe kwam je bij RvIG terecht?

Ik werkte al een tijdje in de ICT. Ik was tester bij een groot, commercieel bedrijf dat applicaties ontwikkelt voor de gezondheidszorg. Dat werk vond ik wel leuk, maar ik wilde graag meer voor de maatschappij betekenen. Ik ging op zoek naar een andere baan en kwam de vacature bij RvIG tegen. Ik kende RvIG toen trouwens nog helemaal niet, maar de functie sprak mij meteen aan.

Wat was jouw eerste indruk van RvIG?

Ik vond het een hele grote organisatie. Zeker toen we nog in het pand aan de Turfmarkt zaten, voelde het heel groot. Maar ik ben vanaf het begin door iedereen warm ontvangen en goed ingewerkt. Die warme sfeer is er nog steeds. Collega’s zijn aardig voor elkaar en je kunt bij RvIG echt op elkaar rekenen. Als ik een vraag stel, reageren mijn collega’s snel en vakkundig. Dat vind ik heel fijn. En er is ruimte voor een grapje, dat vind ik ook belangrijk.

Kun je wat meer vertellen over jouw rol als tester?

Binnen RvIG ontwikkelen we verschillende applicaties. Die moeten voortdurend getest worden. Als tester zit je eigenlijk tussen de business en de ontwikkelaars in. Je hebt veel contact met beide. Een voorbeeld van een applicatie is die voor de RNI, de registratie niet-ingezetenen. Gemeenten schrijven deze niet-ingezetenen, tijdelijke arbeidsmigranten bijvoorbeeld, in bij een speciaal RNI-loket. Maar dat proces kan beter en makkelijker, daar werk ik nu aan.

Mijn werkdagen zijn heel divers. Ik heb elke dag contact met het ontwikkelteam, maar verder werk ik zelfstandig aan het beschrijven en testen van story’s. Ik werk deels op kantoor en deels thuis. Het is fijn dat dat bij RvIG gewoon kan. Dat draagt bij aan een gezonde werk-privébalans.

Image
Een foto van Anna van Dam

Wat vind jij het leukst aan jouw functie?

Dat ik elke dag direct resultaat van mijn werk zie. Bij elk klein stukje van een applicatie dat ik oplever, zie ik wat de gebruiker eraan heeft. Ik zie direct wat ik beter heb gemaakt voor bijvoorbeeld gemeentemedewerkers.

Het is ook leuk dat er veel ruimte is voor mijn eigen initiatief en inbreng. Als ik met een voorstel kom, wordt daar ook echt goed naar geluisterd.

Binnenkort ben ik officieel specifier. Dan zal ik niet meer testen, maar voornamelijk user stories gaan opstellen. Dat doe ik natuurlijk wel met mijn testersogen. Dat is een voordeel.

Werken bij RvIG?

Scroll naar boven