Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing op Nederlandse identiteitskaarten

Op de identiteitskaart zit sinds 4 januari 2021 een inlogfunctie die via DigiD geactiveerd kan worden. Op identiteitskaarten die afgegeven zijn tussen 4 januari en 17 maart 2021 kan een storing ontstaan in de chip als de inlogfunctie wordt geactiveerd.

Door de storing kan het voorkomen dat de ID-kaart met een documentscanner niet goed wordt uitgelezen. Bijvoorbeeld bij een bank of ziekenhuis als hier gebruik wordt gemaakt van een documentscanner. Om te voorkomen dat er veel mensen met deze storing te maken zouden krijgen hebben we de mogelijkheid om de inlogfunctie te activeren tijdelijk uitgezet. Deze storing doet zich niet voor met de paspoorten.

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden.

Met de ID-kaart zelf is niets aan de hand. Je kunt de ID-kaart gewoon gebruiken om jezelf veilig te identificeren en binnen Europa te reizen.

De ID-kaart heeft sinds 4 januari 2021 een extra functie: de inlogfunctie. Met deze inlogfunctie kun je inloggen via DigiD op bijvoorbeeld een website van de overheid of van een zorginstelling. Om de extra functie te gebruiken, moet je deze eerst aanzetten (activeren). Helaas hebben we gemerkt dat er na het activeren van de inlogfunctie een storing in de chip ontstaat. Hierdoor kan het voorkomen dat de ID-kaart niet goed wordt uitgelezen met een documentscanner.

Alle ID-kaarten uitgegeven aan burgers met een BSN tussen 4 januari en 17 maart 2021 met modelnummer 012. Het modelnummer staat rechts aan de zijkant op de achterkant van de ID-kaart.

Image
Een foto van de achterkant van model 012 van de Nederlandse identiteitskaart

Je hebt twee opties:

  1. Je hebt de inlogfunctie op jouw ID-kaart niet geactiveerd met de pincode. Dan vragen we je dit voorlopig ook niet te doen. Dan kan de storing zich ook niet voordoen en kan de ID-kaart altijd en overal goed worden uitgelezen. We werken ondertussen aan een oplossing, zodat je in de toekomst wel gebruik kunt maken van de inlogfunctie. Je ontvangt bericht zodra je de inlogfunctie weer kunt gebruiken.
     
  2. Je hebt de inlogfunctie op jouw ID-kaart wel geactiveerd met de pincode. Dan raden we je aan je ID-kaart te vervangen. Maak een afspraak bij de gemeente of ambassade om een nieuwe ID-kaart aan te vragen en neem je huidige ID-kaart en een recente pasfoto mee. Als je de nieuwe ID-kaart hebt ontvangen, dan krijg je opnieuw een brief met pincode waarmee je de inlogfunctie van de nieuwe ID-kaart kunt activeren.

Inloggen met je ID-kaart is nog nergens verplicht. Wil je jouw inlogfunctie toch alvast activeren, dan raden wij je aan om je ID-kaart via de gemeente of ambassade te vervangen door een nieuwe ID-kaart.

Als je een BSN hebt en een ID-kaart uitgegeven tussen 4 januari en 17 maart 2021 met modelnummer 012 dan is vervangen gratis.

Als je geen BSN hebt dan kan de storing niet optreden. Je ID-kaart hoeft daarom niet vervangen te worden.

Nee. Als je je ID-kaart kwijt bent of verloren hebt dan moet je daarvan in overeenstemming met de geldende procedures melding maken.

Als je je kaart vervangt dan ontvang je een nieuwe brief met een nieuwe pincode. Als je je kaart niet vervangt, bewaar dan de brief met pincode goed, zodat je je ID-kaart met inlogfunctie in de toekomst kunt gebruiken. Je ontvangt bericht zodra je de inlogfunctie weer kunt gebruiken.
We zijn op 23 februari 2021 gestopt met het versturen van deze brieven, omdat de inlogfunctie op de afgegeven ID-kaarten op dit moment niet kan worden gebruikt. Je ontvangt deze brief alsnog zodra inloggen met de identiteitskaart weer mogelijk is.
Als je een BSN hebt en een ID-kaart uitgegeven tussen 4 januari en 17 maart 2021 met modelnummer 012 dan is vervangen gratis. Dit kan tot uiterlijk 1 september 2022.
De ID-kaart is een geldig document waarmee in Europa ook gereisd kan worden. De storing kan optreden als je de inlogfunctie hebt geactiveerd en als daarna de ID-kaart met een documentscanner wordt uitgelezen. De documentscanner kan dan een foutmelding geven. Als deze melding zich bij een grenspassage voordoet, dan schrijft het ICAO-protocol voor dat de controleur overgaat tot visuele controle.
Scroll naar boven