Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen Burgerservicenummer (BSN)

Het burgerservicenummer (BSN) is jouw eigen persoonsnummer voor je contacten met de overheid. Dit unieke nummer helpt om bijvoorbeeld persoonsverwisselingen te voorkomen. Iedereen die zich voor het eerst inschrijft in de BRP krijgt een BSN. Ook een pasgeboren kind dat wordt aangegeven, krijgt meteen een BSN. Jouw BSN staat op je Nederlandse paspoort, rijbewijs en identiteitskaart. Het BSN heeft voordelen voor jou en voor de overheid. Het vergemakkelijkt je contacten met de gemeente en met andere (overheids)organisaties.

Als je gaat werken, geef je jouw BSN aan je werkgever. Daarmee regelt je werkgever een aantal zaken met bijvoorbeeld de Belastingdienst en het pensioenfonds. Ook de gezondheidszorg maakt gebruikt van het BSN. Bij de huisarts, in het ziekenhuis, in de apotheek of bij het aanvragen van thuiszorg kan naar je BSN gevraagd worden. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.
 

Alle overheidsorganisaties mogen gebruik maken van uw burgerservicenummer (BSN). Andere organisaties mogen uw BSN gebruiken als dit in een wet staat.

Je kunt je burgerservicenummer vinden op je paspoort, identiteitskaart en rijbewijs uit Nederland. Je kunt het nummer ook online opzoeken via MijnOverheid. Daarnaast vind je het BSN op een Nederlandse loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis. Op deze pagina leggen we uit waar je je BSN vindt, dit is afhankelijk van het soort document.

BSN op paspoort

Jouw burgerservicenummer (BSN) staat in je Nederlandse paspoort op de voorkant of achterkant van de houderpagina. De houderpagina is de harde kunststof pagina waarop je pasfoto staat.

BSN op paspoort vóór 2014

Op paspoorten van vóór 2014 staat het burgerservicenummer (BSN) voorop. Let op: een paspoort van vóór 2014 is inmiddels niet meer geldig.

BSN op paspoort vóór 2021

Heb je een paspoort met een afgiftedatum vóór 30 augustus 2021 en ná 2014? Dan staat jouw BSN op de achterkant van de houderpagina (de pagina met je pasfoto). Het BSN bestaat uit 9 cijfers. Boven je BSN staat ‘persoonsnummer’, dat is een ander woord voor BSN. Op onderstaande afbeelding is de plek waar je het BSN kunt vinden rood omcirkeld.

Image
Achterkant houderpagina paspoort met rood omcirkeld de plaats van het bsn

BSN op paspoort vanaf 2021

Heb je een paspoort afgiftedatum 30 augustus 2021 of later? Dan staat je BSN in een QR-code en leesbare cijfers op de achterkant van de houderpagina (de pagina met jouwpasfoto) van het paspoort. Het BSN bestaat uit 9 cijfers. Boven je BSN staat ‘persoonsnummer’, dat is een ander woord voor BSN. Op onderstaande afbeelding is de plek waar je het BSN kunt vinden rood omcirkeld. Beeld: ©RvIG / RvIG

Image
Achterkant houderpagina paspoort BSN 2021 of later

 

BSN op identiteitskaart

Jouw burgerservicenummer (BSN) staat op achterkant van je Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Heb je een ID-kaart van 2 augustus 2021 of later? Dan staat je burgerservicenummer ook in een QR-code op de achterzijde van je identiteitskaart. Op onderstaande afbeelding is de plek waar je het BSN kunt vinden rood omcirkeld. Beeld: ©RvIG / RvIG

Image
Achterkant ID-kaart BSN

 

BSN op rijbewijs

Je vindt jouw burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van uw Nederlandse rijbewijs, linksboven. Het nummer, in dit voorbeeld 000000000 vóór de / is het BSN. Het nummer achter de / is het rijbewijsnummer.

Image
Achterkant Rijbewijs BSN

 

 

BSN online opzoeken via MijnOverheid

Je kunt je BSN online opzoeken via MijnOverheid (www.mijnoverheid.nl) of de app MijnGegevens. Klik op Identiteit – Bekijk persoonsgegevens. Voor de website en app moet je inloggen met DigiD.

BSN op zorgpas

Op een Nederlandse zorgpas vindt je het nummer meestal bij BSN of Personal identification number.
 

Je kunt geen nieuw Burgerservicenummer (BSN) krijgen. Een BSN is een zogenaamd 'informatieloos' nummer. Dit betekent dat er geen persoonlijke informatie, bijvoorbeeld iemands geboortedatum, in het BSN verwerkt is. Een persoon is daarom niet te herkennen aan een BSN. Mensen kunnen geen identiteitsfraude plegen met een BSN.

Als je in Nederland belasting betaalt, dan heb je een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan je daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop jouw BSN staat als je een rekening opent. Bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart.

Gegevens aan Belastingdienst leveren

Ben je in Nederland belastingplichtig? Dan kan het zijn dat de bank gegevens aan de Belastingdienst moet leveren. Bijvoorbeeld om je vermogen, ontvangen of betaalde rente of lopende leningen te controleren. De bank moet bij aanlevering van die gegevens aan de Belastingdienst uw BSN vermelden. De bank kan voor dat doel je BSN aan je vragen. Maar alleen als vaststaat dat je belastingplichtig bent.
 

Scroll naar boven